Sudan će predati bivšeg predsednika Omara al Bašira Međunarodnom krivičnom sudu

Svet 11. avg 202122:22 > 22:54 2 komentara
Ebrahim HAMID / AFP

Sudan je objavio da namerava da preda Međunarodnom krivičnom sudu bivšeg predsednika Omara al Bašira i još dva lidera, koje više od deset godina taj sud traži zbog genocida i zločina protiv čovečnosti za vreme sukoba u Darfuru.

Sukob u tom regionu na zapadu zemlje od 2000-ih suprotstavio je Baširov većinski arapski režim pobunjenicima iz etničkih manjina, koji su se smatrali marginalizovanim. U sukobu je stradalo oko 300.000 ljudi, a gotovo 2,5 miliona je raseljeno, uglavnom tokom prvih godina, prema Ujedinjenim nacijama.

Ministarka spoljnih poslova Marijam al-Mahdi rekla je da je vlada odlučila da preda tražene osobe Međunarodnom krivičnom sudu. Ona je govorila tokom sastanka sa novim glavnim tužiocem Suda, čije sedište je u Hagu, Karimom Kanom, tokom njegove posete Kartumu.

Odluku o izručenju još treba da odobri Suvereni savet, najveća vladajuća instanca u Sudanu sastavljena od civila i vojnika.

Ministarka je istakla značaj saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom, da bi se dobila pravda za žrve rata u Darfuru.

Omar el-Bašir (77) svrgnut je posle 30 godina vladavine u aprilu 2019. pod prtiskom narodnog pokreta izazvanog trostrukim povećanjem cene hleba. Sudan vodi zajednička vojno-civilna vlada, otkad je narodni ustanak doveo do pada al-Bašira u aprilu 2019.

Ta prelazna vlada, koja je obećala demokratske reforme, ranije je rekla da će osumnjičenima za ratne zločine, uključujući al-Bašira, biti suđeno u Međunarodnom krivičnom sudu.

Sukob u Darfuru izbio je kada su pobunjenici iz podsaharske Afrike pokrenuli pobunu 2003. godine, žaleći se da ih vlada u Kartumu, kojom dominiraju Arapi, ugnjetava. Al-Baširova vlada odgovorila je kampanjom bombardovanja i upada paravojnih milicija, koje optužuju za masovna ubojstva i silovanja.

MKS je al-Bašira optužio za ratne zločine i genocid zbog navodnog vođenja kampanje napada u Darfuru. Sudanski tužioci su prošle godine počeli sopstvenu istragu o sukobu u Darfuru.

SAD pozdravljaju odluku

SAD su pozdravile odluku Sudana da preda Međunarodnom krivičnom sudu bivšeg autokratu Omara al Bašira i još dvoje vođa koje sud traži za genocid i zločine protiv čovečnosti za vreme sukoba u Darfuru.

„Pozivamo Sudan da nastavi da sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom tako što će mu predati tražene osobe i dokaze koje sud traži. Radilo bi se o velikom napredovanju za Sudan u borbi protiv decenija nekažnjivosti“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Komentari (2)

Vidi sve komentare