Sudanska vojska prihvatila da vrati svrgnutog premijera na položaj

Svet 21. nov 202109:072 komentara
Reuters/Mohamed Nureldin Abdallah

Vojni i vladini zvaničnici objavili su da je postignut dogovor sudanskih vojnih i civilnih vlasti o vraćanju na položaj premijera Abdalaha Hamdoka.

Pročitajte još:

Zvaničnici su takođe rekli da će državni zvaničnici i političari uhapšeni posle vojnog puča 25. oktobra biti oslobođeni kao deo dogovora vojske i političkih stranaka, uključujući i najveću Uma partiju.

Hamdok će predvoditi nezavisni tehnokratski kabinet, rekli su zvaničnici i dodali da su UN, SAD i drugi odigrali presudne uloge u postizanju dogovora.

Vojni puč, više od dve godine od kada je narodna pobuna izdejstvovala odlazak dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira i njegove islamističke vlade, naišao je na kritike iz sveta.

SAD, njihovi saveznici i Ujedinjene nacije osudili su preteranu upotrebu sile nad demonstrantima protiv vojnog puča.

Novoimenovani suvereni savet sastaće se kasnije u nedelju pre nego što zvanično objavi postignuti dogovor, naveli su neimenovani zvaničnici koji nisu mogli da razgovaraju o sporazumu pre zvanične objave.

Nacionalna inicijativa formirana posle puča koja uključuje političke stranke i javne ličnosti saopštila je da će Hamdok biti vraćen na dužnost i da će formirati tehnokratsku vladu. Kako je navedeno dogovor će biti potpisan kasnije danas, a zatim i objavljena politička deklaracija.

Mohamed Jusef al Mustafa portparol za Sudansku profesionalnu asocijaciju, rekao je da je postignut sporazum ali da će ga Asocijacija komentarisati kada bude zvanično objavljen.

Komentari

Vaš komentar