Suđenje bivšem predsedniku Hondurasa po optužbama SAD da je vodio zemlju kao „narko-državu“

Svet 20. feb 202417:18 8 komentara
sudnica, čekić, suđenje, presuda
Pixabay/ilustracija

Bivšem predsedniku Hondurasa Huanu Orlandu Ernandezu, koga su nekad SAD opisivali kao ključnog saveznika u borbi protiv trgovine drogom, danas, dve godine nakon hapšenja i izručenja, počinje suđenje u Americi po optužbama za trgovinu drogom i oružjem.

Američke federalne vlasti optužuju bivšeg predsednika te centralnoameričke države da je vodio svoju zemlju kao „narko-državu“, prisvajajući usput milione dolara od nasilnih kartela kako bi finansirao svoj uspon na vlast.

On se sumnjiči da je gotovo dve decenije profitirao od trgovine kokainom u SAD, kao i da je povremeno sarađivao sa moćnim kartelom Sinaloa iz Meksika.

Tužilaštvo je saopštilo ;da su milioni dolara novca od droge koji je prisvajao Ernandez počev od 2004. godine, omogućili njegov uspon od kongresmena do predsednika Nacionalnog kongresa, a zatim i dva uzastopna predsednička mandata od 2014. do 2022. godine. U zamenu za mito, trgovcima drogom je bilo dozvoljeno da rade u zemlji gotovo nekažnjeno, a navodno su i dobijali informacije kako bi izbegli progon vlasti, pa čak i zaštitu policije za svoje pošiljke.

Tužioci navode da je Hernandez tokom svoje kampanje za prvi predsednički mandat tražio 1,6 miliona dolara (1,4 miliona evra) od trgovaca drogom da bi finansirao svoju kandidaturu, kao i izbore drugih političara u svojoj konzervativnoj stranci.

Njegov brat je navodno takođe primio milion dolara mita od zloglasnog narko bosa iz meksičkog Sinaloa kartela Hoakina „El Čapo“ Guzmana u zamenu za obećanje da će njegove pošiljke droge moći slobodno da se kreću kroz Honduras ako Hernandez bude izabran.

Ernandeza su u SAD dugo smatrali korisnim za američke interese u regionu, pogotovu u borbi protiv nelegalne trgovine drogom i zaustavljanju talasa migranata koji su nadirali na južnu granicu SAD.

Njemu se sudi u Americi, a ne u njegovoj zemlji, zbog slabosti institucija u Hondurasu.

Federalni tužioci u Njujorku proveli su godine istražujući honduraške organizacije za trgovinu drogom pre nego što su došli do Hernandeza.

On je bio uhapšen u svom domu u glavnom gradu Hondurasa Tegucagalpi u februaru 2022. godine, samo tri meseca nakon što je otišao sa funkcije predsednika i već u aprilu iste godine je isporuičen SAD.

Njegovi advokati su odbili da daju ikakav komentar pred suđenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare