Suđenje Navaljnom za klevetu odloženo za 5. februar

Svet 20. jan 202111:221 komentar
Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Ruski sud odložio je za 5. februar suđenje opozicionaru Alekseju Navaljnom za klevetu, izjavila je danas njegova advokatica Olga Mihailova.

„Sud je danas odložio ročište za klevetu jer je Aleksej Navaljni u pritvoru i nije izveden (pred sud)“, rekla je Frans presu Mihailova.

povezane vesti

Navaljni je uhapšen u nedelju po povratku iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja u avgustu, za šta smatra odgovornim ruskog predsednika Vladimira Putina iako Kremlj to negira.

U danas odloženom procesu, Navaljni je optužen za širenje „uvredljivih“ informacija protiv veterana koji je podržao nedavni ustavni referendum kojim su povećana ovlašćenja Vladimira Putina.

Navaljni, kome preti novčana kazna i do pet godina zatvora, odbacuje ove političke optužbe.

Ruski opozicionar 2. februara treba da se pojavi pred sudom zbog kršenja uslovne osude od tri i po godine koja mu je izrečena 2014. i zbog čega mu takođe preti zatvor.

Navaljnom je u ovom slučaju određen pritvor do 15. februara.

Jedan od njegovih branilaca Vladimir Kobzev izjavio je juče Frans presu da je pola sata razgovarao sa Navaljnim. „On se oseća dobro, dobro je spavao, veseo je i pun energije“, rekao je advokat.

Navaljni je u juče objavljenom video snimku na Jutjubu, koji do sada ima više od 18 miliona pregleda, optužio Putin da ima luksuznu i ogromnu vilu na Crnom moru.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je odmah odbacio te optužbe.

Navaljni je nakon što mu je pozlilo na letu za Sibir, prebačen u Nemačku. Tri evropske laboratorije su zaključile da je otrovan vojnim neurotoksičnim agensom novičok.

Ruski opozicionar i njegove pristalice pozvali su na proteste u subotu 23. januara širom Rusije.

Komentari

Vaš komentar