Suđenje Trampu u Senatu bi moglo da počne na dan Bajdenove inauguracije

Svet 14. jan 202117:485 komentara
Izvor: SAUL LOEB / AFP

Suđenje odlazećem američkom predsedniku Donaldu Trampu u Senatu, koje sledi pošto je Predstavnički dom Kongresa izglasao njegov opoziv, moglo bi da počne 20. januara, na dan inauguracije izabranog šefa države Džozefa Bajdena.

Prema satnici, u koju je AP imao uvid, suđenje republikancu Trampu moglo bi da počne u sredu, ako predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi uskoro pošalje u Senat tekst optužnice, po kojoj je donji dom u sredu izglasao opoziv predsednika SAD.

Povezane vesti

Donji dom je prostom većinom izglasao opoziv Trampa, optuženog za podsticanje pobune, zbog njegove uloge u neredima prošle srede, u kojima je poginulo pet osoba.

Pelosi nije rekla kada će Senatu poslati tekst optužnice.

Neki članovi Demokratske stranke smatraju da Pelosi ne treba da žuri sa slanjem optužnice, da bi Bajden odmah po stupanju na dužnost mogao da počne da radi na prioritetnim pitanjima, navodi AP.

Da bi Tramp bio osuđen, odnosno nominalno smenjen sa funkcije, iako u vreme suđenja više neće biti šef države, optužnicu treba da podrži najmanje dve trećine od 100 senatora, što znači da bi 17 republikanaca moralo da okrene leđa Trampu i pridruži se demokratama, koje imaju 50 članova Senata.

Ako bi Senat osudio Trampa, moglo bi da mu bude zabranjeno da se ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, a možda i doživotno, o čemu bi senatori posebno glasali.

Tramp je jedini američki predsednik čiji je opoziv dva puta izglasao donji dom Kongresa.

Predstavnički dom je za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na suđenju u januaru prošle godine.

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice, koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra.

Komentari

Vaš komentar