Tramp oslobođen optužbi, Senat izglasao – nije kriv

Svet 13. feb 202120:55 > 23:2967 komentara
REUTERS/Leah Millis/File Photo

Bivši predsednik SAD Donalnd Tramp oslobođen je optužbi da je podsticao na pobunu kod Kapitola prošlog meseca. Samo pet dana nakon što je počelo, suđenje u američkom Senatu o opozivu Trampu završeno je, a kako se i pretpostavljalo, konačna odluka koja je doneta jeste da - bivši predsednik nije kriv.

Ukupno 57 senatora glasalo je da je Tramp kriv, dok je 43 njih glasalo da treba da bude oslobođen optužbi. Demokratama je bilo potrebno 67 glasova za presudu.

Do sada je bilo četiri suđenja o opozivu u istoriji SAD, a ovo je trajalo najkraće.

Očekivalo se da će svih 50 demokrata u Senatu osuditi bivšeg predsednika, ali i da je oslobađajuća presuda izvesna, jer nije bilo 17 republikanaca koji bi im se pridružili, što je neophodno za dvotrećinsku većinu.

Demokrate i republikanci u američkom Senata prethodno su se dogovorili da se ipak neće dovoditi svedoci na suđenje Trampu, već će se izjava o telefonskom pozivu Trampa sa vodećim republikancem Mekartijem za vreme napada na Kapitol uvrstiti u dokazni materijal.

Dogovor je usledio nakon haotičnog glasanja u kojem je sa 55 prema 45 glasova prihvaćeno pozivanje svedoka, što je moglo da prolongira suđenje za nekoliko nedelja, kao i da pojača podele i da potkopa napore predsednika Bajdena da se odmakne od kontroverzi svog prethodnika.

Demokrate su tokom kratkog sudjenja tvrdile da je Tramp izazvao napad na Kongres mesecima ponavljajući da su izbori pokradeni, a onda govoreći svojim pristalicama koje su se tog jutra okupile blizu Bele kuće da se „djavolski bore“ da preokrenu rezultate. Prilikom upada u Kongres nastradalo je pet ljudi.

Trampovi zastupnici su navodili da su izgrednici delovali na svoju ruku i da njega štiti pravo na slobodu govora, što je argument koji dobro prolazi kod većine republikanaca. Oni tvrde da su ceo slučaj pokrenule demokrate zbog „mržnje“ prema Trampu.

Komentari

Vaš komentar