Sukob između evropskih desničara uoči izbora: Šta to znači za sledeći parlament?

Svet 23. maj 202410:13 3 komentara
Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Dok se evropska krajnja desnica sprema da ostvari veliki uspeh na izborima za EU ​​sledećeg meseca, sukob između dve njene najmoćnije stranke rizikuje da pokvari pobedničko slavlje i pre nego što se šampanjac otvori.

Kako piše briselski Politiko, ove nedelje eksplodirala je dugotrajna svađa između Alternative za Nemačku (AfD) i Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen u Francuskoj.

Le Penina stranka je prva u Francuskoj, ispred predsednika Emanuela Makrona, dok je AfD druga u Nemačkoj. Zajedno bi mogli da vrate oko 50 poslanika u sledeći parlament i da se udruže kao nacionalistička, antiimigraciona politička snaga.

Ali, barem za sada, Le Pen želi da Nemce drži na sigurnoj distanci. Direktor kampanje njenog glavnog kandidata Džordana Bardele rekao je da su komentari glavnog kandidata AfD Maksimilijana Kraha o nacistima otišli ​​predaleko. Krah je izjavio da članovi SS-a nisu nužno bili ratni zločinci.

Povezane vesti

Nacionalno okupljanje insistira da više ne može da sedi sa AfD-om u njihovoj frakciji Identitet i demokratija u Evropskom parlamentu. Ako nacistički komentari nisu bili dovoljni, nemačke vlasti su prošlog meseca optužile jednog od Krahovih pomoćnika za špijuniranje u korist Pekinga, a kandidat AfD-a bio je umešan u skandal sa ruskom propagandnom kućom. Dok Nacionalno okupljanje raste u anketama, AfD gubi na snazi.

Francuze je takođe iznervirala konferencija krajnje desnice na kojoj su zvaničnici AfD-a govorili o „remigriranju” miliona ljudi iz Nemačke, i ismevanje poslanika AfD-a zbog pravnog statusa francuskog prekomorskog departmana Majota u Indijskom okeanu.

Nemogućnost Nacionalnog okupljanja i AfD-a da rade zajedno mogla bi biti značajna. Zakonodavci EU se biraju na nacionalnom nivou, ali zatim formiraju međunarodne saveze kako bi imali veći uticaj u Evropskom parlamentu, koji oblikuje zakone EU i njene budžete.

Drugi delovi grupe „Identitet i demokratija“ (ID), kao što su Liga Matea Salvinija i Anders Vistisen iz Danske narodne stranke, takođe pozivaju na isključenje AfD-a.

Čak i ako AfD nije formalno izbačen iz ID, mogao bi jednostavno biti izostavljen kada se grupa ponovo konstituiše nakon izbora, sugerisao je jedan službenik ID.

Šta to znači za evropsku krajnju desnicu?

Na neki način tenzije nisu ništa novo: evropska krajnja desnica je već podeljena na sceni EU, između tri odvojena tabora u Evropskom parlamentu: tvrdo desničarskog tabora evroskeptika i nacionalista koji uključuje Braću Italije Đorše Meloni, poljski Zakon i Pravdu, ekstremno desničarsku ID grupa, a zatim i bataljon poslanika mađarskog premijera Viktora Orbana.

Od 2019. godine Francuze i Nemce u grupi ID predvodi partija Liga Matea Salvinija. ID očekuje da će se njeni redovi povećati u sledećem parlamentu zahvaljujući prilivu poslanika iz Slobodarske partije Gerta Vildersa u Holandiji, partije Vlams Belang iz Flandrije i rastuće Čege u Portugalu — ali Francuzi i Nemci (ako budu ponovo primljeni) i dalje će biti najveći blokovi unutar ID.

Nemačka krajnja desnica i francuska krajnja desnica ionako nisu istorijske kolege u Evropskom parlamentu. AfD je sa francuskim Nacionalnim okupljanjem učestvovao samo 2019, a pridružio se njegovoj panevropskoj partiji tek prošle godine.

U širem smislu, krajnja desnica je takođe podeljena po pitanju politike, što otupljuje njenu efikasnost: ruski rat u Ukrajini je tema koja izaziva podele, kao i kako se odnositi prema Kini, navodi Politiko.

Zašto Le Pen to radi?

U toku su izbori.

Osim toga, AfD i Nacionalno okupljanje su godinama na različitim putanjama. Dok se AfD radikalizuje proruskom retorikom, pa čak i odbacuje neke od svojih sadašnjih poslanika u Evropskom parlamentu koji su duboko nezadovoljni smerom stranke, Le Penova se trudila da prepakuje svoju stranku u respektabilnu, nepreteću i spremnu da vlada Francuskom.

Politko piše da će se ona verovatno ponovo boriti za francusko predsedništvo 2027. godine.

Iako bi to sigurno brojčano oslabilo ID grupu u Evropskom parlamentu, prekid veze sa krajnje desnim Nemcima u Briselu bi se na nju dobro odrazio u Francuskoji i ukonilo argumenti koji Makron – ili njegov glavni kandidat Valeri Hejer – može da upotrebi protiv nje.

Šta bi to moglo da znači za sledeći parlament?

Očekuje se da će se sledeći parlament, ako je verovati anketama, pomeriti udesno.

Međutim, granice između Partije evropskih konzervativaca (ECR) i reformista i ID-a već su zamagljene, zbog čega je čak i najiskusnije posmatrače parlamenta zbunjuje zašto neke stranke pripadaju različitim taborima. Na primer, tek nedavno je krajnje desničarska partija Rekonkvista ekstremno desničarskog Francuza Erika Zemura (predvođena nećakinjom Marine Le Pen Marion Marešal) objavila da se jedan od njenih poslanika pridružuje ECR-u.

Viktor Orban takođe gleda u pravcu grupe ECR, izrazivši entuzijazam da se pridruži.

Dakle, dok Le Pen može da osvoji domaće političke poene izjavom da se neće udružiti sa AfD-om, ona i dalje zna da će desničarske grupe verovatno glasati u korist njenih političkih interesa u Briselu, ocenjuje Politiko.

Šta bi to moglo značiti za AfD ako na kraju ostanu bez grupe?

Biti bez političke grupe (trenutno ih ima sedam) znači da nemate pristup milionima evra sredstava koja dolaze iz budžeta EU, niti dobijate isto vremena za govor na plenarnoj sednici parlamenta.

Ipak, Politiko piše da čak i ako AfD bude istisnut u takozvani nevezani deo parlamenta, to za njih neće značiti veliku promenu, jer se strankama ID-a već ne da se mešaju u zakonodavstvo EU. Njihove izmene i dopune zakona automatski ignorišu i ostali poslanici u Parlamentu.

Može li ovo dovesti do mnogo većeg povezivanja krajnje desnice?

Grupe ECR i ID već su pokušale da se spoje pre nekoliko godina – ali nisu uspele.

Iako bi izlazak Nemačke teorijski mogao izgledati kao da se stvara veća fragmentacija i haos unutar krajnje desnice parlamenta, neki veruju da bi to moglo da otvori put za produbljivanje saradnje, pa čak i spajanje grupa ID i ECR.

„Sada je postala moguća i fundamentalnija promena, koju je Le Penova iskoristila da izrazi želju za saradnjom sa Meloni, Orbanom, Vildersom i drugima. Ovo može dovesti do ujedinjenja krajnje desnice, ali bez njenog najradikalnijeg dela“, napisao je Nikolaj fon Ondarza, politički naučnik u SVP Evrope, na X.

Međutim, mogućnost da postoji samo jedna desničarska grupa — što bi zaista moglo da ima posledice po evropsku politiku — i da bude druga najveća snaga parlamenta, često se pojavljuje pre izbora za EU, a odbacili su je poslanici Đorđe Meloni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare