Sukob trupa Azerbajdžana i Nagorno-Karabaha, EU traži njegov momentalni prekid

Svet 03. avg 202220:33 > 20:358 komentara
Nagorno-Karabah
Karen MINASYAN / AFP

Sukobi jermenskih i azerbajdžanskih snaga ponovno su izbili u sredu u separatističkoj regiji Nagorno-Karabah, a vojni funkcioneri Nagorno-Karabaha rekli su da su u napadima azerbejdžanskim bespilotnim letelicama ubijena dva i ranjeno 14 njihovih vojnika.

Povezane vesti

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da je poginuo jedan njihov vojnik u, kako je reklo, „terorističkom činu ilegalnih jermenskih vojnih formacija“, pa je armija te zemlje kao odgovor izvela „operaciju odmazde, ubivši i ranivši neodređeni broj „ilegalnih jermenskih aktivista“.

Vođa Nagorno-Karabaha Arajik Harutiunjan, najavio je danas delimičnu vojnu mobilizaciju, dodatno raspirujući napetosti u tom regionu.

Jermenija i Azerbejdžan imaju višedecinijski spor oko Nagorno-Karabaha, koji se nalazi u Azerbejdžanu, a koji je bio pod kontrolom etničkih jermenskih snaga koje je podržavala Jermenija od završetka rata 1994. godine.

U novom ratu 2020. poginulo je više od 6.600 ljudi, a posle šest nedelja intenzivnih borbi, mirovni sporazum, postignut uz posredovanje Rusije, omogućio je Azerbejdžanu da povrati kontrolu nad velikim delovima Nagorno-Karabaha i okolnim područjima koje su kontrolirali separatisti koje podržava Jermenija.

Moskva je u region poslala oko 2.000 vojnika koje je nazvala mirovnim trupama.

Funkcioneri Jermenije i Azerbejdžana su se danas međusobno optužili za ponovne sukobe.

EU hitno reagovala

Evropska unija (EU) zatražila je večeras momenalni prekid neprijateljstava koji su se dogodili između azerbejdžanskih i jermenskih snaga u Lahin koridoru i drugim mestima uz liniju kontakta, koji su doveli i do pogibije vojnika, objavljeno je na sajtu Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS).

„Deeskalacija je od suštinske važnosti, kao i puna primena prekida vatre i povratak za pregovarački sto kako bi se došlo do rešenja“, navodi se u saopštenju.

Unija je spremna da pomogne kako bi se tenzije prevazišle i nastaviće svoje angažovanje u cilju postizanja održivog mira i stabilnosti na Južnom Kavkazu, dodaje se.

Komentari

Vaš komentar