Nastavak procedure opoziva Trampa od ponedeljka

Svet 22. jan 202116:59 > 17:431 komentar
Donald Tramp
Izvor: REUTERS/Tom Brenner

Lider većine u američkom Senatu Čak Šumer najavio je da će članovi Predstavničkog doma Kongresa u ponedeljak dostaviti dokumentaciju kojom se bivši američki predsednik Donald Tramp optužuje za podsticanja nereda, čime se početi proces koji bi u završnici mogao da rezultira zabranom da se ikada kandiduje za javnu funkciju.

Predstavnički dom će dostaviti odredbu za opoziv Senatu. Senat će sprovesti suđenje o opozivu Donalda Trampa. To će biti puno suđenje, to će biti pravično suđenje, rekao je Šumer novinarima, prenosi Rojters.

Donald Tramp je jedini predsednik SAD koji je dva puta opozvan u Predstavničkom domu, a na funkciji nije od 20. januara kada mu je istekao mandat.

Vodja republikanaca u Senatu Mič Makonel predlagao je da se sudjenje o opozivu Trampa odloži za februar da bi mu se dalo vremena da se pripremi za taj slučaj.

Predstavnički dom Kongresa glasao je prošle nedelje za opoziv Trampa zbog podsticanja upada u Kongres 6. janaura, uz želju da sudjenje u gornjem domu bude brzo, da bi se to završilo i zemlja krenula dalje.

„Republikanci u Senatu su snažno ujedinjeni iza principa da institut Senata, institucija predsedništva, i bivši predsednik Tramp lično zaslužuju pun i fer proces koji poštuje njegova prava i ozbiljna činjenična, pravna i ustavna pitanja o kojima se radi“, posebno s obzirom na „nevidjenu brzinu“ procesa opoziva u Predstavničkom domu, rekao je Mekonel.

Demokrate i republikanci imaju po 50 mesta u gornjem domu Kongresa, a demokratska potpredsednica SAD Kamala Haris, po Ustavu, ima odlučujući glas u tom telu.

Komentari

Vaš komentar