Sunak o hapšenju novinara BBC: Završeno zlatno doba u odnosima Pekinga i Londona

Svet 29. nov 202214:2617 komentara
Izvor: Reuters/Casey Hall/File Photo

Kineski ambasador u Londonu pozvan je u britansko Ministarstvo spoljnih poslova zbog policijskog privođenja, udaranja i šutiranja jednog novinara BBC, koji je u nedelju u Šangaju izveštavao sa demonstracija protiv kineske politike "nula kovida", rekli su izvori u britanskoj vladi.

„Mi smo jasno dali k znanju da je takvo ponašanje kineskih vlasti potpuno neprihvatljivo“, rekao je jedan izvor u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Pročitajte još

Britanski ministar spoljnih poslova Džems Kleverli juče je ocenio kinesko postupanje s britanskim novinarom kao „duboko zabrinjavajuće“ i podsetio da novinari treba da mogu da rade bez zastrašivanja, a kabinet britanskg premijera je pozvao Peking da poštuje one koji odluče da iznesu mišljenje o stanju u Kini.

Zbog „zaključavanja“ i restrikcija koje su kineske vlasti nametnule u borbi protiv epidemije koronavirusa, u Kini su izbili protesti razmera koje nisu viđene od prodemokratskih nereda 1989. godine.

Hapšenje novinara dogodilo se vreme kada su već nategnuti odnosi između Pekinga i Londona.

Britanski premijer Riši Sunak je u ponedeljak ocenio da je završeno „zlatno doba“ u odnosima Velike Britanije i Kine i založio se za pragmatičniji pristup prema Kini, koja sada predstavlja „sistemski izazov za naše vrednosti i naše interese, izazov koji je sve očigledniji kako se ta zemlja kreće ka još većem autoritarizmu“.

Komentari

Vaš komentar