Sunak: U Britaniji obavezni vojni rok, ukoliko konzervativci pobede

Svet 26. maj 202416:03 0 komentara
Tolga AKMEN / AFP

Britanska Konzervativna partija uvešće obaveznu vojnu službu za 18-godišnjake ako pobedi na nacionalnim izborima 4. jula, uz opciju volontiranja u zajednici umesto služenja vojnog roka, izjavio je u nedelju premijer Riši Sunak.

Mladi će moći da biraju da li da provedu jedan vikend mesečno volontirajući tokom godine ili da zauzmu jedno od 30.000 slobodnih mesta u oružanim snagama na godinu dana, rekao je Sunak.

Saopštenje je usledilo nakon što je lider opozicionih laburista Keir Starmer pozvao da se u subotu smanji starosna granica za glasanje na 16 godina.

Sunakovi konzervativci znatno zaostaju za laburistima u istraživanjima javnog mnjenja koja nisu pokazala velike promene nakon što je premijer iznenada raspisao izbore prošle srede.

Pročitajte još:

„Britanija se danas suočava sa budućnošću koja je opasnija i podeljenija. Nema sumnje da su naše demokratske vrednosti ugrožene. Zato ćemo uvesti hrabri novi model usluge za 18-godišnjake“, rekao je Sunak.

Konzervativna partija je saopštila da će plan biti finansiran strožim kontrolama izbegavanja i utaje poreza i  preusmjeravanjem novca iz britanskog fonda za zajednički prosperitet, koji je uspostavljen da smanji regionalnu ekonomsku nejednakost.

Laburistički političari su se podsmevali ovoj najavi. „Nacionalna služba koja nam je potrebna od naših mladih je da glasamo za promene 4. jula“, rekao je Endi Bernam, gradonačelnik Velikog Mančestera.

Ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli rekao je emiterima da neće biti sankcija za izbegavanje obaveznog služenja, ali da će ljudi biti primorani na to.

On nije naveo detalje o ovome. Na pitanje Bi-Bi-Sija da li je prisiljavanje odraslih na volontiranje u suprotnosti sa liberalnom tradicijom Konzervativne partije, Kleverli je rekao: „Mi teramo ljude da rade određene stvari sve vreme”.

Kao primer naveo je obavezno obrazovanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!