Suša biblijskih razmera u Evropi, u Rumuniji se mole da padne kiša, svuda požari

Svet 11. avg 202219:39 27 komentara

Suša biblijskih razmera zahvatila je ovog leta Evropu. Stručnjaci za klimu upozoravaju da je dve trećine Evrope pogođeno sušom, najtežom u poslednjih 500 godina. Posledice su - spržena polja, reke bez vode i hiljade požara u kojima vatra guta sve pred sobom.

U Rumuniji, gde kiša nije pala gotovo tri meseca, dodole i pravoslavni sveštenici mole se da suša prestane. Ako kiše uskoro ne bude, ugrožen je veći deo stočnog fonda ove agrarne zemlje.

Povezane vesti

„Jer se pečemo ne samo zbog naše žeđi za vodom, već i zbog drugih grehova za koje se danas molimo, da nam uskoro, pljušti kiša“, kaže otac Justinijan.

Slike iz vazduha pokazuju razmere suše u Španiji. U Andaluztiji stado ovaca sklonilo se od vreline ispod gotičkih svodova srednjovekovnog mosta, potopljenog izgradnjom brane 1956.

„Ako ne pada kiša, osim ako ne pronađu alternativni izvor vode, budućnost je veoma, veoma mračna“, ocenjuje lokalni biznismen Francisko Bazaga.

U Poljskoj, zbog suše i reke Odre, čiji je vodostaj na istorijskom minimumu, došlo je do masovnog pomora ribe. Voda u reci je smeđa i smrdljiva.

„Ovo je ekološka katastrofa na drugoj po veličini reci u Poljskoj, Odri. To je tragedija“, poručuje ribolovac Marcin Berger.

Veliki peščani sprudovi zauzeli su mesto zelenih voda reke Po, najduže reke u Italiji. Kratkoročno, bez vode iz Poa ugržeo je vodosnabdevanje više od pet miliona Italijana, ali dugoročne posledice su još strašnije: Itajija prvi put u poslednjih 50 godina neće proizvesti dovoljno hrane ni za sebe.

Francuske reke Loare skoro da više nema. Od jezera Nevi Sen Sepušre, u centralnoj Francuskoj, ostala je samo bara puna mrtve ribe.

Agencije

U drugim delovima Francuske, kao i širom Evrope šumski požari besne već mesecima. Hiljade ljudi moralo je da bude evakuisano.

Razlozi za sušu su složeni tvrde stručnjaci.

„Ovo nije poruka da će se to od sada dešavati svake godine. Ali, ako pogledate na duži period, sigurno postoji šansa da će se to dešavati češće. Postoje mesta u Evropi gde nema dovoljno vode ni za piće, što je inače, najveći prioritet u celom lancu kada dođe do oskudice“, navodi Vute Vanevij, stručnjak iz Evropske agencije za životnu sredinu.

Za sada kritičnu situaciju u većem delu Evrope mogu da poprave samo obilne padavine. Tada će biti dovoljno vode za piće, navodnjavanje i proizvodnju struje.

Komentari (27)

Vidi sve komentare