Sve glasniji zahtevi da se uvede obavezna vakcinacija i kažnjavaju nevakcinisani

Svet 26. dec 202111:03 35 komentara
STR / AFP

Bavarski ministar zdravlja Klaus Holeček pozvao je sve partije u Nemačkoj da već u januaru u Bundestagu donesu zakon o obaveznoj vakcinaciji svih građana protiv koronavirusa, pošto za medicinsku struku obaveza imunizovanja stupa na snagu u martu iduće godine.

Holeček, koji trenutno predsedava konferencijom ministara zdravlja pokrajine, ocenio je da je to i način da se spreči masovni odlazak negovatelja sa posla, preneo je danas Dojče vele.

Negovatelji „imaju osećaj da se samo oni čine odgovornim za manjak vakcinisanih, a opštom obavezom vakcinacije pobrinuli bismo se za jednak tretman“, rekao je Holeček.

Političar Hrišćansko-socijalne unije ima podršku svog pokrajinskog premijera Markusa Zedera koji je ocenio da bi obavezna vakcinacija pre premostila podele u društvu nego što bi ih produbila. „Uveren sam u to. Bile bi prevaziđene predrasude. Mnogi bi shvatili da nije tako strašno cepiti se, naprotiv, to štiti i garantuje slobodu“, rekao je Zeder za list Velt.

Ministar Holeček je razmatrao i sankcije za one koji se ipak ne bi vakcinisali, ukoliko se obaveza uvede, a uz novčane kazne, on je pomenuo i mogućnost da nevakcinisani više plaćaju zdravstveno osiguranje, da moraju delom da snose troškove lečenja od korone ili da ne dobijaju novac kad su na bolovanju.

Komentari (35)

Vidi sve komentare