Šveđanin osuđen na tri godine zbog špijuniranja za Rusiju

Svet 15. sep 202115:37 3 komentara
Johan Nilsson/TT News Agency/via Reuters (ilustracija)

Jedan švedski tehnološki konsultant osuđen je u Geteborgu na tri godine zatvora zbog odavanja osetljivih podataka Rusiji o proizvođaču kamiona Skanija (Scania).

To je bilo prvo suđenje za špijunažu u Švedskoj u poslednjih 18 godina, prenela je javna televizija SVT.

Četrdesetsedmogodišnji muškarac, čije ime nije objavljeno, priveden je u februaru 2019. dok je večerao u restoranu u centru Stokholma sa ruskim diplomatom.

Ruski diplomata, za koga se sumnja da je obaveštajac koji je godinama radio sa tim izvorom, takođe je na kratko bio priveden, ali je oslobođen kada se pozvao na diplomatski imunitet.

U trenutku hapšenja, švedski konsultant je upravo primio 27.800 kruna (2.700 evra) za prenošenje informacija Moskvi, objasnio je u februaru švedski tužilac.

Prema navodima suda, Šveđanin je kopirao „tajne dokumente“ iz Skanije, koje je zatim prebacivao na USB da bi ih predao službeniku ruske ambasade.

On je bio „potpuno svestan da će Rusija profitirati od informacija koje je dao“, naveo je sud.

Muškarac, koji je tokom celog suđenja negirao optužbe, takođe je optužen da je davao informacije o proizvodjaču automobila Volvo Cars, ali je za te optužbe oslobođen.

U svom godišnjem izveštaju objavljenom 2020, švedska obaveštajna agencija ocenjuje da Rusija uz Kinu predstavlja najveću pretnju za Švedsku kada su u pitanju obaveštajne aktivnosti.