Švedska izmenila zakon zbog kog se bunio Erdogan

Svet 17. nov 202200:044 komentara
Izvor: Pixabay.com/ Erich Westendarp

Švedska vlada glasala je u sredu za ustavni amandman kako bi izmenila antiteroristički zakon, javlja Anadolija.

Podsetimo, Švedska i Finska su ove godine podnele zahtev za pridruživanje Atlantskom savezu posle početka, krajem februara, ruske invazije na Ukrajinu.

Njihovu odluku su pozdravile brojne članice NATO, ali je taj proces blokirao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, optužujući Finsku i Švedsku da su blago naklonjene Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) i njenim saveznicima, koje Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Pročitajte još:

Švedski Riksdag je u sredu usvojio zakonske izmene sa 270 glasova za, a protiv je bilo 37.

Novi zakon ostavlja više prostora da se ograniči sloboda udruživanja za grupe umešane u terorizam, što je ključni zahtev Turske da odobri Švedskoj članstvo u NATO-u, navodi Anadolija.

Promene će omogućiti predlaganje i odlučivanje o zakonima koji zabranjuju terorističke organizacije ili uključuju učešće u krivičnim aktivnostima terorističkih grupa.

Levi i Zeleni u Švedskoj su se protivili izmenama zakona.

Amandman otvara put lakšem krivičnom postupku protiv pripadnika terorističke organizacije PKK/YPG (Radnička partija Kurdistana) ili drugih terorističkih grupa, navodi Anadolija.

Takođe će obezbediti da švedska obaveštajna agencija može da istraži one koji objave informacije koje štete odnosima Švedske s drugom državom ili međunarodnim organizacijama, što na kraju može dovesti do četiri godine zatvora.

Izmena će stupiti na snagu 1. januara.

Komentari

Vaš komentar