Švedska: Policija dozvolila antiturski protest tokom kog će biti spaljen Kuran

Svet 20. jan 202315:0242 komentara
Izvor: Christof Stache/AFP

Aktivista krajnje desnice iz Danske dobio je dozvolu policije da sutra organizuje protest ispred turske ambasade u glavnom gradu Švedske, Stokholmu, gde namerava da spali svetu knjigu islama Kuran, što bi moglo da zakomplikuje njene napore da ubedi Tursku da odobri prijem u NATO. U isto vreme i proturske i prokurdske grupe planiraju da održe demonstracije u švedskoj prestonici.

Turska odbija da odobri kandidature Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u tražeći od Švedske da se obračuna sa kurdskim i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima. ;Švedska je uverila Tursku da neće dozvoliti terorističke grupe na svom tlu.

Ali prokurdske i anti-NATO grupe zakomplikovale su odnose dve države organizacijom antiturskih demonstracija koje su razbesnele tursku vladu zbog vešanja lutke sa likom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ispred gradske kuće u Stokholmu prošle nedelje.

Tenzije bi mogle dodatno da porastu kada antiislamski aktivista Rasmus Paludan spali Kuran ispred turske ambasade. Paludan, koji takodje ima švedsko državljanstvo, već je organizovao slične proteste u Danskoj i u Švedskoj, od kojih su neki izazvali nasilne kontrademonstracije.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je danas da Švedska poštuje slobodu govora ali nije želeo da komentariše o tome kako će Paludanov protest, koji je odobrila policija, uticati na kandidaturu Švedske za NATO.

Grupa koja sebe naziva Švedski komitet solidarnosti za Rojavu takodje planira demonstracije protiv Erdogana i pridruživanja Švedske NATO-u. U medjuvremenu, očekuje se da će se proturski aktivisti okupiti na odvojenim demonstracijama u blizini turske ambasade.

Komentari

Vaš komentar