Švedsko ministarstvo o turskom zahtevu za izručenje kaže da odlučuje sud

Svet 30. jun 202223:17 4 komentara
Christof Stache/AFP

Švedske odluke o izručenjima donosi nezavisni sud, rekao je večeras švedski ministar pravde na izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da je Švedska "obećala" da će izručiti "73 terorista" u okviru njihovog sporazuma na osnovu koga je Turska ukinula svoju blokadu zemlje u NATO.

Pročitajte još:

„U Švedskoj se primenjuje švedski zakon sa nezavisnim sudovima“, rekao je švedski ministar pravde Morgan Johanson u pisanoj izjavi prenetoj agenciji Frans pres.

„Osobe koje nisu švedski državljani mogu da budu izručene na zahtev drugih zemalja ali samo ako je to u skladu sa švedskim zakonom i Evropskokom konvencijom po pitanju ekstradicije“, rekao je.

Sporazum koji su u utorak uveče sa Turskom potpisali Švedska i Finska da bi se ukinuo veto Ankare za njihov ulazak u NATO, jasno navodi da će poštovati eropsku konvenciju po pitanju izručenja, naveo je švedski ministar.

Manje od 48 sati od postizanja tog sporazuma izmedju te tri zemlje na samitu NATO U Madridu, turski predsednik Erdogan je danas ponovo zapretio da će blokirati pristup Švedske i Finske atlatnskoj alijansi.

Erdogan je na konferenciji za novinare pomenuo obećanje koje je Švedska dala da će izručiti „73 terorista“.

Švedsko ministarstvo je navelo takodje da poslednju reč o izručenju ima Vrhovni sud koji ima pravo veta, a ne vlada.

Sporazum potpisan u utorak primljen je sa olakšanjem u Švedskoj jer se njim otvorio put ka NATO. Ali takodje on izaziva i brigu o stvarnim ustupcima koje je Stokholm dao, posebno unutar kurdske zajednice.

Erdogan nije precizirao ko je medju 73 osobe, ali Ankara već više godina traži izručenje kurdskih aktivista ili bliskih saradnika pokreta povezanih sa Fetulahom Gulenom koji se nalaze u Švedskoj.

Komentari (4)

Vidi sve komentare