Svet reaguje na Putina – igra li se ruski vođa sa evropskim ili svetskim mirom?

Svet 21. sep 202219:06 172 komentara

Moskva je donela odluku da aktivira oko 300.000 vojnih rezervista, pošto se Rusija suočava sa produženim konfliktom u Ukrajini. Putin u obraćanju poručio i da ne blefira kad govori da će u slučaju, kako je objasnio, ugrožavanja teritorijalnog integriteta Rusija upotrebiti "sva sredstva". Zbog mobilizacije građani masovno napuštaju tu zemlju, a Zapad poručuje - ovo je savremeni imperijalizam.

Pročitajte još:

Posle planiranih nekoliko, a ispisanih 210 dana rata, predsedničkim potpisom otvara se novo poglavlje – Putin u obraćanju naciji zaključio da Zapad želi da pocepa Rusiju kao Sovjetski savez 1991, pa naredio delimičnu mobilizaciju.

„Regrutovani će biti samo građani koji se trenutno nalaze u rezervnom sastavu, a pre svega oni koji su služili u Oružanim snagama, imaju određene vojne veštine i relevantno iskustvo. Pozvani na služenje vojnog roka obavezno će proći dodatnu vojnu obuku, uzimajući u obzir iskustvo iz specijalne vojne operacije, pre slanja u jedinice – potpisan je ukaz o delimičnoj mobilizaciji“, rekao je Putin.

U preciznom broju, Moskva na front šalje 300.000 rezervista.

„Mi smo zaista u ratu sa kolektivnim Zapadom plus NATO. Kada govorimo o tome, ne mislimo samo na naoružanje koje se isporučuje u ogromnim količinama, već, naravno, i na sisteme komunikacija i obradu informacija. A Ukrajina je već izgubila pola vojske, više od 100.000 poginulih i ranjenih“, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Rusija ima problem sa regrutovanjem oficira i drugog osoblja za ovaj rat. Već znamo da su mobilisali kadete, momke koji ne umeju da se bore, nisu ni završili školovanje, a poginuli su. Svi ti ljudi ne mogu da se bore, Putin želi da utopi Ukrajinu u krvi, posebno u krv svojih vojnika“, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zbog mobilizacije gotovo svi letovi iz Moskve su popunjeni, a cena avionskih karata je drastično skočila. Poskupeli su i nafta i gas, a aktivisti u Rusiji na društvenim mrežama pozivaju na proteste. Ceo svet reaguje.

Francuska je postupke Rusije okarakterisala kao savremeni imperijalizam zasnovan na “zakonu džungle”, Nemačka je rekla da neće prihvatiti mir po diktatu Rusije, dok je ambasada SAD u Ukrajini rekla da se radi o znaku slabosti i neuspeha Rusije.

Britanija je ocenila da je mobilizacija dokaz da Putinova invazija propada, dok Poljska upozorava da će Rusija „pokušati da uništi Ukrajinu i promeni granice“.

Kina je pozvala sve strane na dijalog.

Teško je prognozirati do kojih granica će ići eskalacija sukoba u Ukrajini, ali je jasno da u Kremlju postoji i partija rata i partija mira, poručuje nekadašnji ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić.

„Očito je da se Putin sudario sa potpunim krahom svoje dosadašnje vojne misije u Ukrajini, i sada pokušava da sa većim ratom ugasi manji rat. To je opasno igranje sa evropskim mirom“, rekao je on.

Evropskim Ili svetskim mirom? Pošto mobilizaciju prati i pretnja nuklearnim naoružanjem.

„Želim da podsetim da i naša zemlja ima razna sredstva za uništavanje, a po nekim komponentama i modernija od onih zemalja NATO, a ako teritorijalni integritet naše zemlje bude ugrožen mi ćemo iskoristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju da zaštitimo Rusiju i naš narod – to nije blef“, rekao je Putin.

Ruski predsednik obratio se naciji samo dan nakon što su proruski separatisti najavili referendume o pridruživanju četiri okupirana ukrajinska regiona Rusiji – Luganska, Donjecka, Hersona i dela Zaporožja. A Moskva će, kaže Putin, takav korak podržati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare