Svetla Ajfelovog tornja gase se tokom noći zbog energetske krize

Svet 13. sep 202215:332 komentara
REUTERS/Christian Hartmann

Gradska uprava Pariza želi da postigne uštede energije ranijim gašenjem noćnog osvetljenja Ajfelovog tornja, kako bi bili primer za uštedu energije kao odgovor na trenutnu energetsku krizu.

Gradonačelnica Pariza An Hidalgo u utorak bi trebalo da predstavi plan „energetske trezvenosti“ za smanjenje potrošnje energije. Među merama za smanjenje potrošnje energije je i gašenje svetala na Ajfelovom tornju, prenosi BFMTV.

Gradska uprava Pariza predložila je da se svetla potpuno ugase u 23.45 sati, kada odlaze poslednji posetioci.

Reflektori na vrhu 330 metara visokog tornja učinili su ga svetionikom na noćnom nebu u Parizu, a 20.000 blještavih sijalica davalo je tornju blistav izgled po pet minuta svakog sata.

Kako se navodi, noćna rasveta godišnje troši 6,7 gigavati električne energije u satu.

„Ostvarena ušteda energije neće biti velika, ali kao najposećenija svetska znamenitost dužni smo svima ostalima da poslužimo kao dobar primer. Naš simboličan gest je zapravo izuzetno moćan jer su u nas uprte oči celog sveta“, izjavio je Žan-Fransoa Marten, predsednik društva Societe d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) koje upravlja Ajfelovim tornjem.

Francuska vlada je apelovala na pojedince, domaćinstva i preduzeća da troše manje energije jer se zemlja suočava s nestašicom struje, gasa i goriva izazvanom ruskim ratom protiv Ukrajine.

Nekoliko gradova rešava problem gašenjem svetla na javnim zgradama i ulicama kada se ne koriste.

Komentari

Vaš komentar