Svetski naučnici traže novo istraživanje i rigorozniju istragu o poreklu virusa

Svet 08. apr 202106:51 > 07:0018 komentara
coronavirus
Izvor: Shutterstock

Zajedničko istraživanje Kine i Svetske zdravstvene organizacije u vezi sa kovidom 19 nije donelo kredibilne odgovore u vezi s tim kako je počela pandemija i potrebna je rigoroznija istraga, sa ili bez učešća Kine, navodi se u pismu međunarodnih naučnika.

Kina i SZO su prošle nedelje objavile rezultate zajedničkog istraživanja, u kojima se navodi da je pojava koronavirusa, povezana sa slepim miševima i drugim divljim životinjama u Kini i jugoistočnoj Aziji. Mogućnost curenja virusa iz laboratorije je potpuno odbačena u pomenutom izveštaju.

U pismu 24 naučnika i istraživača iz Evrope, SAD, Australije i Japana navodi se da je ranije istraživanje narušeno politikom.

„Njihova polazna tačka bila je da se postigne onoliko kompromisa koliko je potrebno da bi dobili minimalnu saradnju Kine“, naveo je Džejmi Mecl, član grupe stručnjaka Atlantskog saveta, koji je sastavio pismo.

Povezane vesti:

Prema mišljenju stručnjaka, zaključci ranijeg istraživanja zasnovani su na neobjavljenom kineskom istraživanju, dok su kritički zapisi i biološki uzorci ostali nepristupačni. Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je prošle nedelje da je Kina zadržala određene podatke za sebe.

Kineski stručnjak za kovid 19 Lijang Vanijan odbacio je izjavu Gebrejesusa i, čini se, odbacio bilo kakvu dalju zajedničku istragu u Kini, rekavši da bi fokus trebalo prebaciti na druge zemlje.

Mecl smatra da svet treba da se okrene „planu B“ i da sprovede istragu na najsistematičniji mogući način, bez umešanosti Kine.

Kina je odbacila optužbe da je virus iscurio iz istraživačke laboratorije u Vuhanu, gde je prvi put otkriven kovid 19.

U ranijoj zajedničkoj studiji navodi se još i da je „u velikoj meri neverovatno“ da je virus iscurio iz laboratorije i da nema podataka da se u bilo kojoj laboratoriji nalazio koronavirus, niti bilo kakav sličan virus. Gebrejesus je istakao da je potrebno „doći do čvršćih zaključaka“.

Mecl je naveo da Kina treba da objavi podatke koji bi omogućili da se odbaci „hipoteza o laboratoriji“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar