SZO: Broj novih infekcija koronavirusa i smrtnih ishoda pada skoro svuda u svetu

Svet 08. jun 202219:451 komentar
REUTERS/Tingshu Wang

Broj novih infekcija koronavirusom i smrtnih ishoda prijavljenih na globalnom nivou opao je prošle nedelje svuda osim na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Pročitajte još:

U saopštenju se navodi da su novi potvrdjeni slučajevi infekcije pali za 12 odsto na više od tri miliona, a prijavljeni smrtni ishodi za 22 odsto na oko 7.600.

SZO navodi da je kontinuirani pad broja novih infekcija korona virusom, koji je dostigao vrhunac u januaru, veoma ohrabrujući trend.

Ipak agencija je upozorila pandemija još nije gotova i pozvala na oprez, iako su mnoge zemlje odustale od svojih mera borbe protiv virusa.

Izveštaj navodi da 18 meseci nakon što su započete prve masnovne kampanje imunizacije protiv korona virusa u bogatim zemljama, 68 zemalja tek treba da zaštiti 40 odsto svoje populacije.

Iako je sada dostupno dovoljno vakcina, potražnja je opala.

„Percepcija da je pandemija gotova je razumljiva, ali pogrešna. Nova i još opasnija varijanta može se pojaviti u bilo kom trenutku, a ogroman broj ljudi ostaje nezaštićen“, navodi se u saopštenju.

Broj novih infekcija virusa u toku nedelje porastao je 19 odsto na Bliskom istoku i jedan odsto u jugoistočnoj Aziji, dok je svuda opao.

Broj smrtnih slučajeva porastao je sedam odsto u zapadnom Pacifiku i opao u drugim delovima sveta.

SZO je ranije primetila da broj prijavljenih novih infekcija zavisi od strategija testiranja i izveštavanja zemalja.

Prošle nedelje je ta agencija saopštila da se epidemija u Severnoj Koreji, na primer, pogoršava, a ne poboljšava.

Uprkos višestrukim ponudama pomoći, medju kojima su i vakcine, Severna Koreja nije prihvatila nijednu ponudu i tek treba da podeli detaljnije informacije o tome kako se epidemija tamo razvija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar