SZO: Broj umrlih od koronavirusa u svetu pao za 21 odsto prošle nedelje

Svet 19. maj 202214:16
Reuters/Casey Hall

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je broj novih smrtnih slučajeva od koronavirusa u svetu pao za 21 odsto tokom proteklih nedelju dana.

U svom nedeljnom izveštaju o pandemiji koronavirusa, SZO je navela da se broj novih slučajeva bolesti kovid-19 stabilizovao nakon više nedelja pada od kraja marta. Prošle nedelje, u svetu je registrovano oko 3,5 miliona novih slučajeva zaraze.

Prema podacima SZO, broj novozaraženih u Evropi i Jugoistočnoj Aziji pada, dok na američkom kontinentu, Bliskom istoku, Zapadnom Pacifiku i u Africi taj broj raste. Zabeleženo je oko 9.000 smrtnih slučajeva.

Na Bliskom istoku broj novozaraženih porastao je za više od 60 odsto, a u Severnoj i Južnoj americi za 26 odsto. Broj umrlih pao je u svim delovima sveta osim u Africi, gde je porastao za gotovo 50 odsto.

Podaci koje je objavila SZO ne obuhvataju epidemiju u Severnoj Koreji, koja tek treba da prosledi zvanične podatke. Ranije ove nedelje, generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus Adhanom izjavio je da je „duboko zabrinut“ zbog širenja koronavirusa u Severnoj Koreji, dodavši da je stanovništvo te zemlje nevakcinisano i da veliki broj ima prateće bolesti koje predstavljaju rizik za tešku bolest i smrt.

Gebrejesus je izjavio da SZO pokušava da ubedi vlasti Severne Koreje da pruže više informacija i da prihvate pomoć, uključujući tehničku podršku, vakcine, testove i lekove, ali da Koreja do sada nije odgovorila.

SZO je objavila da je u zapadnopacifičkoj regiji najviše novih slučajeva zabeleženo u Kini, gde je broj novozaraženih porastao za 94 odsto, odnosno za više od 389.000 slučajeva.

Gebrejesus je ranije kinesku politiku „nultog kovida“ okarakterisao kao „neodrživu“ i dodao da svaka zemlja ima slobodu da izabere sopstvenu strategiju za suzbijanje epidemije.

Nakon više nedelja strogih mera u Šangaju, kineske vlasti su saopštile da će u tom gradu sledeće nedelje dozvoliti otvaranje nekih supermarketa, tržnih centara i restorana, pod određenim uslovima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.