SZO: Do sada potvrđeno 80 slučajeva majmunskih boginja

Svet 21. maj 202215:36 9 komentara
CDC/Handout via REUTERS

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila je da je virusom majmunskih boginja, koji je prvo registrovan u Engleskoj, a potom se proširio na druge evropske zemlje, do sada zaraženo 80 osoba.

Potvrđeno je oko 80 slučajeva majmunskih boginja, prijavljenih SZO-u iz 12 zemalja.

POVEZANE VESTI

Prvi put registrovan u Engleskoj 7. maja, virus majmunskih boginja proširio se na 12 zemalja u poslednje dve sedmice.

Pored Engleske, među zemljama u kojima su registrovani slučajevi su i Španija, Portugal, Nemačka, Belgija, Italija, Švedska, Kanada, SAD i Izrael.

Majmunske boginje su srodnik velikih boginja koje su iskorenjene 1979. godine, manje su prenosive i manje smrtonosne. Glavna razlika između simptoma velikih boginja i majmunskih je u tome što majmunske boginje uzrokuju oticanje limfnih čvorova, a velike ne.

Glodari, uključujući one koji se drže kao kućni ljubimci, i majmuni, mogu nositi virus i preneti ga na ljude.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je da simptomi majmunskih boginja počinju groznicom, glavoboljom, bolovima u mišićima i iscrpljenošću. Nakon nekoliko dana, pacijenti mogu razviti osip koji prolazi kroz različite faze. Bolest obično traje od dve do četiri nedelje.

Virus, koji se obično prenosi sa životinje na čoveka, a retko sa osobe na osobu, može uzrokovati visoku temperaturu i plikove koji svrbe na telu.

Komentari (9)

Vidi sve komentare