SZO: Gotovo svaka treća žena u svetu žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja

Svet 10. mar 202107:04 3 komentara
Shutterstock

Gotovo svaka treća žena u svetu suočila se najmanje jednom sa fizičkim ili seksualnim nasiljem, pokazalo je novo istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i njoj partnerskih organizacija.

Do sada najobimnijim istraživanjem nasilja nad ženama, čije je rezultate SZO danas objavila, obuhvaćeno je 158 zemalja i seksualno nasilje nad ženama i devojčicama starijim od 15 godina.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da rezultati predstavljaju „užasavajuću sliku“ koja zahteva akciju vlada i zajednica.

„Procena je da se 736 miliona žena, gotovo svaka treća na svetu, najmanje jednom u životu suočila ili s nasiljem u vezi, ili seksualnim nasiljem osobe koja joj nije partner ili sa oba“, kazao je Gebrejesus.

Istraživanje je pokazalo i da takvo nasilje počinje rano pošto se četvrtina devojaka koje su bile u vezi suočila sa nasiljem partnera pre ulaska u pozne dvadesete godine.

Podaci se odnose na period od 2010. do 2018. godine, tako da ne obuhvataju uticaj pandemije koronavirusa.

Prema više istraživanja, tokom epidemije je došlo do rasta broja slučajeva porodičnog nasilja u mnogim oblastima gde je uvedena zabrana kretanja radi suzbijanja virusa.

Gebrejesus je pozvao vlade, pojedince i zajednice da pomognu rešavanju problema, reformom diskriminatornih zakona, jačanjem ekonomskih prava žena, seksualnim obrazovanjem i osporavanjem normi koji „praštaju nasilje nad ženama“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare