SZO: Kina mora bolje da sarađuje u ispitivanju porekla korone

Svet 15. jul 202116:33 > 18:066 komentara
Izvor: Laurent Gillieron/Pool via Reuters

Kina mora da "bolje sarađuje" u istrazi o poreklu pandemije koronavirusa čiji su prvi slučajevi otkriveni u decembru 2019. godine u Vuhanu, rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

Povezane vesti:

„Nadamo se da će biti bolja saradnja kako bismo znali šta se zaista dogodilo“, rekao je Gebrejesus.

On je ukazao da je „prvi problem deljenje sirovih podataka“.

„A, drugi je da je bilo preuranjenog pokušaja smanjenja broja hipoteza poput one o laboratoriji“ – da je virus izašao iz laboratorije, rekao je Gebrejesus.

„Događaju se laboratorijske nezgode, to je prilično često. I sam sam ih video i pravio greške“, rekao je on.

Gebrejesus je zato izrazio nadu će biti bolja saradnja i da će SZO nastaviti razgovore sa Kinom i drugim svojim zemljama članicama, istučući da je druga faza istrage o poreklu virusa obustavljena.

„Velika verovatnoća za nove opasnije sojeve virusa“

Stručnjaci SZO upozorili su da „postoji velika verovatnoća“ pojave novih sojeva koronavirusa, „moguće i opasnijih“.

„Pandemija je daleko od završene“, navodi se u saopštenju tima stručnjaka iz Vanrednog odbora koji savetuju generalnog direktora SZO.

„Postoji velika verovatnoća pojave i širenja novih, zabrinjavajućih sojeva i moguće opasnijih i još težih za kontrolisanje“ od onih koje je registrovala ta UN agencija, dodaje se u njihovom upozorenju.

Navodi se i da su novi trendovi zabrinjavajući.

„Osamnaest meseci posle objave međunarodne zdravstvene hitne situacije mi i dalje jurimo za virusom, a on nastavlja da juri za nama“, rekao je predsednik odbora, Francuz Didje Usen, na konferenciji za novinare.

Za sada SZO je registrovala četiri soja koja se smatraju zabrinjavajućim, alfa, beta, gama i delta.

Delta soj, prvo registrovan u Indiji, se ubrzano širi svetom i ponovo izaziva jačanje pandemije. Mnogo zarazniji od drugih, ovaj soj se pokazao i otporniji na vakcine mada one i dalje štite od najtežih oblika kovida-19 i smrtnih slučajeva.

Profesor Usen je rekao da odbor ima dve glavne preporuke: zalagati se za pravedniji pristup vakcinama i ne preduzimati inicijative koje su slabo naučno opravdane, kao što je predlog za davanje treće doze antikovid vakcine.

Treću dozu vakcine preporučila je grupa Fajzer/Biontek.

„Treba nastaviti sa neumornim zalaganjem za ravnopravan pristup vakcinama, za ravnopravnu raspodelu vakcina u svetu i podsticati podelu vakcina, lokalnu proizvodnju, oslobadjanje od prava na intelektualnu svojinu. Treba raditi na transferu tehnologije, jačanje kapacitete proizvodnje i naravno potrebnom finansiranju za sprovođenje svih tih aktivnosti“, rekao je profesor Usen.

SZO, nevladine organizacije i pogođene zemlje mesecima osuđuju nejednakost u raspodeli vakcina u svetu.

Dok SAD i EU očekuju da će već narednih nedelja biti vakcinisan veći deo njihovog stanovništva, neke najsiromašnije zemlje uspele su da vakcinišu tek jedan odsto.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar