SZO objavila snimak iz bolnice u Kan Junisu: Evakuacija pacijenata uz baklje iz „zone smrti“

Svet 20. feb 202407:33 0 komentara
Reuters/ Ahmed Zakot/File Photo

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je snimak iz bolnice Naser u gradu Kan Junis, na jugu Pojasa Gaze, u koju su njeni timovi ušli u nedelju, dva dana pošto su izraelske trupe izvršile raciju u toj ustanovi pošto su navodno dobili obaveštajne podatke da su tu taoci koje drži Hamas.

Na snimku objavljenom na mreži „X“ vide se medicinski radnici kako evakuišu pacijente uz svetlost baklji i opisuju štetu na objektima bolnice. Jedan lekar UN-a opisuje tu scenu kao „zonu smrti“.

Direktor SZO Tedros Gebrejesus saopštio je prethodno da je toj agenciji UN dozvoljeno da uđe u bolnicu Naser, dva dana nakon što joj je bio odbijen zahtev za ulazak u medicinski kompleks.

On je naveo da je pomognuto lečenje 14 kritičnih pacijenata, od kojih je dvojici bio potreban respirator.

„I dalje je u bolnici Naser 180 pacijenata i 15 doktora i medicinskih sestara. Bolnica se i dalje suočava sa akutnim nedostatkom hrane, osnovne medicinske opreme i kiseonika. Isključena je voda, nema struje, osim rezervnog generatora koji napaja aparate za održavanje života“, istakao je Gebrejesus u objavi na mreži „X“.

Kan Junis je grad na jugu Pojasa Gaze, gde je utočište našlo više od milion Palestinaca koji su pobegli iz drugih delova Gaze zbog sukoba izraelskih snaga i palestinske militantne grupe Hamas.

Izrael, međutim, najavljuje ofanzivu i na Kan Junis, a humanitarne organizacije i brojni svetski zvaničnici upozorili su da bi to značilo novu humanitarnu katastrofu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!