SZO: Razlika u pristupu vakcinama među najvećim rizicima za okončanje pandemije

Svet 11. maj 202107:42
vakcine koronavirus razne
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Slučajevi zaraze koronavirusom i smrtni ishodi su u padu u većini regiona, uključujući i najpogođenije oblasti Amerike i Evrope, ali je šokantna globalna razlika u pristupu vakcina jedan od najvećih rizika za okončanje pandemije, izjavio je direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus.

„Sada vidimo pad u broju slučajeva kovid-19 i smrtnih slučajeva sa padom u većini regiona, uključujući Ameriku i Evropu“, rekao je Gebrejesus na webinaru o pandemiji koji se održava dva puta nedeljno, javlja Anadolija.

Međutim, naveo je da je taj broj i dalje „neprihvatljivo visok“, sa više od 5,4 miliona registrovanih slučajeva i skoro 90.000 smrti prošle nedelje.

SZO je potvrdila da je širom sveta zabeleženo skoro 158 miliona slučajeva i skoro 3,3 miliona smrtnih ishoda. Do sada je dato više od 1,2 milijarde doza vakcina.

„Infekcije i smrtni ishodi su i dalje u porastu u severoistočnoj Aziji. Postoje zemlje u svakom regionu sa trendom porasta“, kazao je Gebrejesus.

Prema njegovim rečima, Indiji su očajnički neophodni oprema i lekovi.

„Širenje varijanti virusa, povećano društveno mešanje, ublažavanje socijalnih mera i neravnopravna vakcinacija, sve su to pokretači transmisije“, kazao je Gebrejesus.

Vakcine smanjuju teške bolesti i smrtne slučajeve u zemljama koje imaju dovoljno sreće da ih imaju u dovoljnim količinama, rekao je šef SZO.

„Ali šokantna globalna razlika u pristupu vakcinama ostaje jedan od najvećih rizika za okončanje pandemije“, rekao je Gebrejesus.

Zemlje sa visokim i višim srednjim dohotkom predstavljaju 53 odsto svetske populacije, ali su primile 83 posto svetskih vakcina.

Suprotno tome, zemlje sa niskim i nižim srednjim dohotkom čine 47 odsto svetske populacije, ali su primile samo 17 posto svetskih vakcina, kazao je Gebrejesus.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar