SZO: Svet suočen sa velikim izazovima – širi se epidemija majmunskih boginja

Svet 23. maj 202210:19 > 24. maj 2022 11:01 11 komentara
Majmunske boginje
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Svet se suočava sa "strašnim" izazovima, uključujući kovid, rat u Ukrajini i majmunske boginje, upozorio je šef Svetske zdravstvene organizacije, prenosi BBC.

Tedros Adanom Gebrejesus je govorio u Ženevi, gde su stručnjaci zdravstvene agencije UN razgovarali o izbijanju majmunskih boginja u 15 zemalja van Afrike.

Povezane vesti

Više od 80 slučajeva je potvrđeno u Evropi, SAD, Кanadi, Australiji i Izraelu.

Međutim, SZO navodi da je rizik za širu javnost nizak.

Majmunske boginje – virus koji je najčešći u udaljenim delovima centralne i zapadne Afrike – ne širi se lako među ljudima i bolest je obično blaga.

Većina ljudi koji se zaraze virusom oporavi se u roku od nekoliko nedelja, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Кraljevstva.

Epidemija je iznenadila naučnike, a zdravstveni zvaničnici Velike Britanije izdali su nove savete, rekavši da visokorizični kontakti sa obolelima treba da se samoizoluju na tri nedelje. Belgija je postala prva zemlja koja je u petak objavila tronedeljni karantin za zaražene osobe.

Očekuje se da će u ponedeljak u Velikoj Britaniji biti objavljeno još potvrđenih slučajeva, prenosi Gardijan.

„Dok ovde govorimo, naše kolege širom sveta reaguju na izbijanje ebole u ​​Demokratskoj Republici Кongo, majmunske boginje i hepatitis nepoznatog uzroka i složene humanitarne krize u Avganistanu, Etiopiji, Somaliji, Južnom Sudanu, Sirijskoj Arapskoj Republici, Ukrajini i Jemenu…Suočavamo se sa strašnom konvergencijom bolesti, suše, gladi i rata, podstaknutih klimatskim promenama, nejednakosti i geopolitičkim rivalstvom“, dodao je šef SZO.

SZO je ranije saopštila da se istražuje niz drugih slučajeva za koje se sumnja da su majmunske boginje – bez navođenja zemalja koje su uključene – i upozorila da će verovatno biti potvrđeno još više infekcija.

Nakon što je epidemija prvi put identifikovana u Velikoj Britaniji, virus je počeo da se otkriva širom Evrope – a agencije za javno zdravlje u Španiji, Portugalu, Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Italiji i Švedskoj su potvrdile sve slučajeve.

Novi slučajevi potvrđeni su u Austriji i Švajcarskoj u nedelju.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Кraljevstva do sada je identifikovala 20 slučajeva, a njen glavni medicinski savetnik dr Suzan Hopkins rekla je za BBC-jev program Sandej Morning da svakodnevno otkrivaju sve više slučajeva.

Ona je rekla da se virus sada širi u zajednici – uz otkrivenr slučajeve koji nisu imali kontakt ni sa kim ko je posetio Zapadnu Afriku, gde je bolest endemska.

Ali rizik za opštu populaciju i dalje je „izuzetno nizak“, a slučajevi su do sada uglavnom pronađeni u nekim urbanim sredinama i među gej ili biseksualnim muškarcima, rekao je dr Hopkins.

Iako ne postoji specifična vakcina protiv majmunskih boginja, nekoliko zemalja je saopštilo da ima vakcine protiv velikih boginja, koje su oko 85 odsto efikasne u prevenciji infekcije jer su ova dva virusa prilično slična.

Komentari (11)

Vidi sve komentare