SZO u Africi vidi desetogodišnji rast očekivanog trajanja životnog veka

Svet 04. avg 202221:321 komentar
Afrika
Pixabay

Afrika je zabeležila desetogodišnji rast životnog veka od 2000. do 2019. godine, premašivši globalni prosek i napredak koji je zabeležen u bilo kom drugom regionu u istom periodu, saopštila je kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Afriku (SZO).

Očekivani životni vek zdravog života u regionu „porastao je za skoro deset godina i iznosio je 56 godina u 2019. dok je iznosio 46 godina u 2000. godini“, navodi se u izveštaju SZO.

Rast je veći od prosečnog globalnog očekivanog trajanja života koji se povećao za pet godina u istom periodu zbog boljih osnovnih zdravstvenih usluga, dostupnosti zdravstvenih usluga i drugih faktora.

Zvaničnik SZO za Afriku izjavo je da iako je postignut napredak „svakako ima mnogo toga da se uradi, upozoravajući da je očekivani životni vek u afričkom regionu i dalje ispod globalnog proseka od 64 godine.

U izveštaju se navodi da bi, ukoliko zemlje ne ojačaju i ne ulože više u razvoj zdravstvenih sistema, rast očekivanog životnog veka „lako mogao biti izgubljen“.

Zdravstveni sistemi širom kontinenta su preopterećeni pandemijom korona virusa, ali i drugim epidemijama bolesti kao što su majmunske boginje, kolera i Lasa groznica.

Zemlje kao što je Nigerija, najmnogoljudnija država na kontinentu, bori se sa čak pet ovih epidemija.

Bocvana je zabeležila ogroman napredak gde je univerzalna zdravstvena pokrivenost „kamen temeljac razvoja, odgovora i pristupa pružanju zdravstvene zaštite u zemlji“, saopšteno je iz ministarstva zdravlja Bocvane.

Komentari

Vaš komentar