SZO ukida podelu na endemske i neendemske zemlje u slučaju majmunskih boginja

Svet 18. jun 202219:46 3 komentara
Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija ukinula je, u svojim statistikama o majmunskim boginjama podelu na endemske i neendemske zemlje, da bi bolje "ujedinila" odgovor na virus.

Virus koji obično cirkuliše u centralnoj i zapadnoj Africi sada je prisutan na više kontinenata.

„Ukidamo razlikovanje endemskih i neendemskih zemalja i prikazujemo zemlje zajedno kada je to moguće da pokažemo ujedinjen odgovor koji je potreban“, navela je SZO u obaveštenju od 17. juna prosleđenom medijima.

Povezane vesti:

Od početka godine do 15. juna ukupno je prijavljeno Svetskoj zdravstvenoj organizaciji 2.103 slučaja, jedan verovatni slučaj i jedan smrtni slučaj (u Nigeriji) u 42 zemlje, navodi se u saopštenju.

SZO će 23. juna proceniti da li sadašnja pojava infekcije predstavlja hitnost za javno zdravlje međunarodnog dometa, što je najviši nivo uzbune za SZO.

Evropski region je u centru širenja virusa sa 1.773 potvrđena slučaja, odnosno 84 odsto od ukupnog broja u svetu. Zatim sledi američki kontinent sa 245 slučajeva, odnosno 12 odsto od ukupnog broja, Afrika sa 64 slučaja i tri odsto i oblast istočnog Sredozemlja, 14 slučajeva i zapadnog Pacifika sedam slučajeva.

SZO ocenjuje da je realan broj slučajeva verovatno veći.

Orgnizacija smatra da je virus već cirkulisao pre pojave sadašnjeg žarišta a da prenos nije detektovan, i da to možda potiče od 2017. godine.

Od 2017. je nekoliko uvezenih slučajeva, posebno iz Nigerije sporadično identifikovano u više zemalja.

U sadašnjem pojavljivanju bolesti većina prijavljenih slučajeva je kod muškaraca koji su imali seksualne odnose sa muškarcima. Većina njih nije putovala u afričke zemlje gde je virus bio endemski.

Poznate kod ljudi od 1970. majmunske boginje se smatraju manje opasnim i zaraznim od srodnog virusa variole iskorenjenog 1980. godine. To je bolest koja se smatra retkom, nastala od virusa koji su inficirane životinje prenele na ljude.

Međutim, u sadašnjem širenju virusa prenos među ljudima je u prvom planu.

Postoje dve glavne grupe virusa majmunskih boginja, virus iz zapadne Afrike, gde je stopa smrtnosti oko jedan posto i basena Kongo gde stopa smrtnosti može da dostigne deset odsto. U svim prijavljenim slučajevima u zemljama koje su nedavno pogođene virusom identifikovan je soj iz Zapadne Afrike.

Komentari (3)

Vidi sve komentare