SZO uvodi novi naziv „mpox“ za majmunske boginje da izbegne rasistički jezik

Svet 28. nov 202215:515 komentara
Izvor: BRIAN W.J. MAHY / CENTERS FOR DISEASE CONTROL AND PREVENTION / AFP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će početi da upotrebljava novi izraz "mpox" kao sinonim za majmunske boginje kako bi se izbegao "rasistički i stigmatizujući jezik" povezan sa starim nazivom bolesti.

„Kada se epidemija majmunskih boginja proširila ranije ove godine, uočen je rasistički i stigmatizujući jezik na internetu, u drugim okruženjima i u nekim zajednicama i o tome je obavešten SZO“, navodi se u saopštenju agencije UN i napominje da je odluka doneta nakon konsultacija s globalnim stručnjacima.

Povezane vesti

SZO je objavio da će se oba naziva istovremeno upotrebljavati u periodu od godinu dana, a izraz „majmunske boginje“ postupno će se izbacivati iz upotrebe.

Organizacija je početkom godine pokrenula javne konsultacije s ciljem pronalaska novog naziva za bolest. Jedan od popularnijih predloga bio je naziv „mpox“.

„SZO će usvojiti termin mpox u svojim komunikacijama i ohrabruje druge da slede ove preporuke kako bi sveli na najmanju moguću meru bilo kakav tekući negativni uticaj sadašnjeg naziva i usvajanja novog imena“, naveli su iz organizacije.

Majmunske boginje nisu nova bolest. Virus je prvobitno otkriven kod majmuna 1958. godine, odakle je i nastalo njegovo ime. Prvi ljudski slučaj zabeležen je u Demokratskoj Republici Kongo 1970. godine.

Majmunske boginje se šire bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom. Može početi groznicom, povećanjem limfnih čvorova, bolovima u leđima i mišićima, pre nego što se pojavi osip na koži.

Komentari

Vaš komentar