Tajvanski predsednik spreman da sarađuje sa Kinom

Svet 27. maj 202400:09 0 komentara
Shutterstock/jamesonwu1972

Tajvanski predsednik Lai Čing-te izrazio je spremnost da sarađuje sa Kinom na postizanju "međusobnog razumevanja i pomirenja", dva dana posle završetka vojnih manevara Kineza oko Tajvana.

Lai je tokom skupa koji je organizovala njegova Demokratska progresivna partija (DPP) rekao je da je njegov govor na inauguraciji održanoj u ponedeljak podsetio da su „mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu neophodni elementi za globalnu bezbednost i prosperitet“.

„Tada sam takođe pozvao Kinu da zajedno s Tajvanom preuzme važnu odgovornost za regionalnu stabilnost. Takođe se radujem jačanju međusobnog razumevanja i pomirenja kroz razmenu i saradnju sa Kinom… i putu ka stavu zajedničkog mira i prosperiteta“, rekao je Lai.

Pročitajte još:

On je u ponedeljak inaugurisan za predsednika Tajvana, pod budnim okom Pekinga koji to ostrvo smatra jednom od svojih provincija, koju još nije uspeo da ponovo ujedini sa svojom teritorijom od završetka kineskog građanskog rata.

Kina je u četvrtak i petak 48 sati izvodila vojne manevre oko Tajvana u znak negodovanja zbog govora novog predsednika Tajvana koje smatra da je separatistički.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!