Talibani planiraju da dozvole da avganistanske devojke polažu maturski ispit

Svet 06. dec 202217:443 komentara
Izvor: REUTERS/Ali Khara

Talibanske vlasti Avganistana su nagovestile da će devojkama biti dozvoljeno da ove nedelje polažu maturske ispite, iako im je zabranjen pristup učionicama otkako su bivši pobunjenici prošle godine preuzeli vlast.

Šef odeljenja za obrazovanje u Kabulu izjavio je da će se ispiti održati u sredu, ali nije naveo više informacija o tome koliko će devojaka moći da polaže ispit. Po dva dokumenta Ministarstva obrazovanja, odluka se odnosi na 31 od 34 avganistanske provincije u kojima zimski školski raspust počinje krajem decembra.

Ispit neće polagati učenice iz tri oblasti – Kandahar, Helmand i Nimroz jer imaju drugačiji raspored za školsku godinu i maturski ispiti se obično tamo održavaju kasnije.

Direktorka jedne srednje škole u ​​Kabulu rekla je da je obaveštena da će devojčice iz dvanaestog razreda imati samo jedan dan za polaganje ispita iz 14 predmeta, sa 10 pitanja iz svakog.

Direktorka, koja iz straha od osvete ne želi da joj se objavi ime, rekla je da većina učenica nema udžbenike te je, kako je rekla, „polaganje ispita besmisleno“.

Jedna 18-godišnja učenica iz Kabula rekla je povodom najave mogućnosti polaganja ispita da je to „smešno“, jer „kako možemo polagati ispit posle godinu i po dana koliko su talibani držali zatvorena vrata škola?“, a „proveli smo celu godinu pod napetošću i stresom“ od njihovog dolaska na vlast.

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. kada su se snage SAD i NATO-a povukle iz zemlje posle 20 godina rata. Iako su u početku obećavali umereniju vladavinu i da će poštovati prava žena i manjina, oni su ograničili prava i slobode i naširoko primenili svoje oštro tumačenje islamskog zakona ili šerijata.

Talibani su zabranili devojčicama da pohađaju srednju i višu školu, ženama zabranili da rade na nekim poslovima i uveli stroge kodekse oblačenja. Ženama je zabranjeno i da posećuju parkove, teretane i parkove zabave. Ženama nije uskraćen pristup na univerzitete i najverovatnije će avganistanske devojke koje završe srednju školu posle ispita u sredu moći da upišu univerzitete.

Postupanje talibana prema ženama i devojkama u Avganistanu naišlo je na teške kritike. Ranije ovog meseca, stručnjaci UN su procenili da se to graniči sa zločinom protiv čovečnosti i da bi postupanje vlasti trebalo da bude istraženo i krivično gonjeno u skladu sa međunarodnim pravom, a talibani su te ocene odbacili.

Komentari

Vaš komentar