Talibani pozdravili međunarodnu pomoć i pozvali Vašington da bude velikodušan

Svet 14. sep 202117:122 komentara
talibani
Izvor: REUTERS/File Photo/File Photo

Talibani su pozdravili pomoć od 1,2 milijarde dolara koju je međunarodna zajednica obećala za Avganistan i pozvali SAD da pokažu veću velikodušnost.

„Zahvaljujemo i pozdravljamo preuzete obaveze sveta od oko milijardu dolara pomoći pozivamo ih da nastave pružanje pomoći Avganistanu“, rekao je Amir Kan Mutaki, vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova u novoj avganistanskoj vladi.

Povezane vesti

„Amerika je velika zemlja, oni treba da pokažu velikodušnost“, dodao je on na konferenciji za novinare.

SAD su u okviru inicijative UN, u ponedeljak, obećale oko 64 miliona dolara za humanitarne organizacije koje rade u Avganistanu. U poređenju sa tim Vašington je potrošio 2.000 milijardi dolara za 20 godina avganistanskog sukoba.

„Islamski emirat“, kako talibani nazivaju Avganistan, „je pomogao SAD olakšavajući njihovu evakuaciju. Ali umesto zahvalnosti oni govore o nametanju sankcija našem narodu“, rekao je Amir Kan Mutaki.

To je bio osvrt na oko 123.000 evakuisanih osoba iz Avganistana krajem avgusta u velikom vazdužnom mostu.

Od dolaska talibana na vlast 15. avgusta Avganistan je delimično u zastoju, posebno zbog prekida finansijskih tokova s inostranstvom koji daju život privredi pogodjenoj posle 40 godina rata.

UN su u ponedeljak saopštile da su se zemlje donatori obavezale da će dati ukupno 1,2 milijardi dolara pomoći Avganistanu, ne precizirajući kolika suma će biti dodeljena kao hitna pomoć.

„Islamski emirat će učiniti sve što može da tu pomoć prosledi ljudima kojima je potreban na potpuno transparentan način“, dodao je novi avganistanski šef diplomatije.

Komentari

Vaš komentar