Talibani rasteruju proteste zbog zabrane univerzitetskog obrazovanja žena

Svet 24. dec 202215:34 > 16:13 komentara
Reuters/Ali Khara

Talibanske snage bezbednosti upotrebile su vodeni top u gradu Heratu, na zapadu Avganistana, da bi razbile protest žena zbog odluke vlasti te zemlje da zabrani univerzitetsko obrazovanje žena, rekli su očevici.

Od utorka, kada je talibanska vlada zabranila studentkinjama da pohađaju nastavu, žene protestuju u većim gradovima što je redak izraz nezadovoljstva otkako su talibani prošle godine preuzeli vlast.

Povezane vesti

Po rečima očevidaca u Heratu, dvadesetak žena je danas krenulo ka kući guvernera tamošnje provincijske vlasti da protestuje zbog zabrane studiranja, skandirajući: „Obrazovanje je naše pravo!“, a snage bezbednosti su ih vodenim topom primorale da se povuku, a one su nastavile protest uz skandiranje „Sramota!“.

Jedan od organizatora protesta rekao je da je između 100 i 150 žena učestvovalo u protestu, dolazeći u malim grupama do mesta okupljanja.

Obezbeđenje se nalazilo na svakoj ulici, na svakom trgu je bilo oklopnih vozila i naoružanih ljudi, rekao je organizator.

„Kada smo počeli naš protest, u parku Tariki talibani su kidali grane sa drveća i tukli nas. Ali mi smo nastavili protest. Povećali su svoje bezbednosno prisustvo i dovezli vodeni top“, navodi organizator.

Portparol guvernera provincije Hamidullaha Mutavakila tvrdi da je bilo samo četiri do pet demonstranata.

„Nisu imali nikakvu temu, samo su došli da snime film“, rekao je on, ne pominjući nasilje nad ženama ili upotrebu vodenog topa.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je izrazio duboku zabrinutost zbog odluke talibana da ženama zabrane pohađanje fakulteta. Gutereš je apelovao na talibanske vlasti da „osiguraju jednak pristup obrazovanju“ na svim nivoima, rekao njegov portparol Stefan Dižarik.

Međunarodna osuda zabrane studiranja došla je i iz većinski muslimanskih zemalja Saudijske Arabije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara.

SAD i Grupa sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) upozorile su da će talibani pretrpeti posledice zbog te politike.

Ministar visokog obrazovanja Avganistana, Nida Mohamed Nadim, u četvrtak je izjavio da je zabrana, čiji je on autor, neophodna kako bi se sprečilo mešanje polova na univerzitetima i zato što veruje da neki predmeti na univerzitetima krše principe islama.

Ženama zabranjen rad i u nevladinim organizacijama

Talibanska vlada Avganistana je naredila svim stranim i domaćim nevladinim organizacijama da obustave zapošljavanje žena, što je najnoviji restriktivni potez protiv prava i sloboda žena.

Naredba je stigla u pismu ministra ekonomije Karija Dina Mohameda Hanifa, u kojem se navodi da će svakoj nevladinoj organizaciji, za koju se utvrdi da ne poštuje naredbu, biti oduzeta dozvola za rad u Avganistanu.

Ministarstvo je saopštilo da je primilo „ozbiljne pritužbe“ na žene koje rade za nevladine organizacije koje ne nose „ispravnu“ maramu ili hidžab. Nije odmah jasno da li se naredba odnosi na sve žene ili samo na žene iz Avganistana koje rade u nevladinim organizacijama.