Talibani zabranili ženama da se upisuju na fakultete

Svet 28. jan 202320:3419 komentara
Avganistan, žene, talibani
REUTERS/Ali Khara

Avganistansko Ministarstvo visokog obrazovanja, kojim upravljaju talibani, zabranilo je ženama da se upisuju na fakultete, navodi se u pismu poslatom privatnim fakultetima i institucijama visokog obrazovanja, objavila je lokalna televizija Tolonjuz.

U dopisu se navodi da žene „do daljnjeg“ ne smeju da se upisuju na fakultete. Otkako su se talibani vratili na vlast u avgustu 2021. godine, Avganistan je postao jedina zemlja u svetu koja ženama uskraćuje obrazovanje. Prvobitno su zabranili devojkama da pohađaju osnovnu školu posle šestog razreda, prenosi Hina.

Talibani su naveli da su kršenje islamskih kodeksa odevanja i zajedničko obrazovanje sa muškarcima razlog da se ženama zabrani pristup fakultetima.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je ekstremiste da ponište zabranu srednjeg i visokog obrazovanja za žene, a Organizacija islamske saradnje, međuvladina organizacija čije su članice sve države sa muslimanskom većinom, odbacila je tvrdnju talibana da je njihov tretman žena i devojaka u skladu sa šerijatskim zakonom.

Komentari

Vaš komentar