„Talibanska demokratija“ uz pomoć biča i štapa, ženama kažu – vaše je da rađate

Svet 10. sep 202119:3616 komentara
Talibani
Izvor: REUTERS/Stringer/File Photo

Nova talibanska vlada u Kabulu, otkazala je inaguracionu svečanost, koja je prema nezvaničnim informacijama bila zakazana za 11. septembar, upravo na godišnjicu napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku. Talibani tvrde da žele dobre odnose sa svetom i da će poštovati ljudska prva i posebno prava žena, ali širom Avganistana su zabranjene sve vrste protesta.

Kancelarija Ujedinjenih nacija je objavila da je odgovor talibana na mirne proteste u Avganistanu sve nasilniji, pri čemu vlasti koristile municiju, palice i bičeve, te su izazvale smrt najmanje četiri demonstranta. Portparolka Kancelarije Ravina Šamsadani saopštila je da je primila izveštaje o pretresima od kuće do kuće za one koji su učestvovali u protestima.

Povezane vesti

„Ogorčeni smo zbog izveštaja da talibani vrše odmazdu nad osobljem UN. To je neprihvatljivo. Pozivamo talibansko rukovodstvo da osigura da njihovi pripadnici poštuju obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu“, saopštile su UN.

U Avganistanu su posebno na meti novinari.

„Sedam ili osam ljudi nas je tuklo deset minuta iz sve snage. Toliko su nas udarali štapovima da smo se onesvestili. Onda su nas odveli u zatvor sa drugim uhapšenim. Novinarstvo će za par meseci u Avganistanu da nestane“, kažu pretučeni novinari.

Novinari se suočavaju sa zastrašivanjem, a jednom od njih, koji je pretučen u pritvoru, zaprećeno je odsecanjem glave.

„Bez obzira koliko sam se trudio da im kažem da sam novinar i da ne podstičem nasilje, nisu me slušali. Čak su se smejali. Rekli su nam vi novinari širite nezadovoljstvo. Svi talibani koji su me tukli bili su mojih godina ili mlađi“, priča novinar.

Izvor: N1/agencije/Rojters:

Protesti, koje često vode žene, predstavljaju izazov novoj islamističkoj talibanskoj vladi koja nastoji da učvrsti kontrolu nakon što je pre skoro mesec dana zauzela glavni grad Kabul.

„Videli smo reakciju talibana koja je nažalost bila oštra. Videli smo upotrebu bojeve municije, iako postoje izveštaji da pucaju u vazduh u očiglednom pokušaju da rasteraju demonstrante“, kažu učesnici protesta.

Portparol talibana izjavio je da žene nikada neće moći da dobiju ministarske pozicije u vladi jer je to teret koje one „ne mogu da izdrže“ i poručio im da umesto toga „rađaju“. Žene demonstranti ne predstavljaju sve žene u Avganistanu“, dodao je.

Komentari

Vaš komentar