Tenzije oko Ukrajine na vrhuncu, a Putin s Lukašenkom „ispaljuje rakete“

Svet 19. feb 202214:47 > 15:0248 komentara
Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko
Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je "strateške" vojne vežbe sa balističkim raketama, u trenutku kada su tenzije na vrhuncu u rusko-zapadnoj krizi oko Ukrajine.

Kremlj je saopštio da su strateške vojne vežbe uključile i „balističke i krstareće rakete“.

„Predviđeni ciljevi tokom vežbi snaga za strateško odvraćanje u potpunosti su ispunjeni, svi projektili su pogodili određene ciljeve“, navelo je rusko predsedništvo u saopštenju.

Povezane vesti

Ruska televizija objavila je snimke Putina koji sedi pored svog beloruskog kolege i saveznika Aleksandra Lukašenka, i sluša iz „sale za krizu“ izveštaje generala preko video veze.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su vežbe uključile ispaljivanje hipersoničnih balističkih raketa „Kindžal“ i hipersoničnih krstarećih raketa „Cirkon“, novo rusko oružje koje je Putin ranije nazvao „nepobedivim“.

„Glavni cilj tekućih vojnih vežbi je obuka strateških ofanzivnih snaga da nanesu garantovan poraz neprijatelju“, rekao je načelnik Generalštaba ruske vojske Valeri Gerasimov.

Vežbe se održavaju u vreme kada su na najvišem nivou tenzije u rusko-zapadnoj krizi oko Ukrajine, na čijoj je granici već nedeljama nagomilano više od 100.000 ruskih vojnika.

Vašington tvrdi da Moskva priprema skori napad na Kijev, što Kremlj demantuje.

Komentari

Vaš komentar