Teoretičar zavere Aleks Džons kažnjen sa 45,2 miliona dolara

Svet 06. avg 202216:22 > 16:28 komentara
Briana Sanchez/Pool via Reuters

Američki teoretičar zavere Aleks Džons će, pored 4,1 miliona dolara već dosuđene kazne, roditeljima šestogodišnjeg dečaka ubijenog u masakru u školi "Sendi Huk" 2012. godine morati da plati odštetu u visini od 45,2 miliona dolara, zbog lažne tvrdnje iznete na sajtu "Infovors" da je taj događaj zapravo izrežiran, odlučio je sud u Teksasu.

Nil Heslin i Skarlet Luis, razvedeni roditelji ubijenog šestogodišnjeg Džesija Luisa, svedočili su da su ih sledbenici Aleksa Džonsa godinama uznemiravali i slali im pretnje smrću, prenosi RTS.

Optuživali su ih, kako su navodili, da su lagali o pogibiji njihovog sina 14. decembra 2012. godine, u pucnjavi u kojoj je ubijeno 20 dece i šestoro zaposlenih u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu.

Džons, istaknuta ličnost u američkim desničarskim krugovima i pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa, nazvao je masakr u Sendi Huku prevarom američke vlade u kojoj su učestvovali glumci, a, po njegovim rečima, trebalo je da posluži kao izgovor za oduzimanje oružja Amerikancima.

Roditelji su tražili kaznu u visini 145,9 miliona dolara i nadoknadu štete od 150 miliona dolara.

Nadoknada štete se dosuđuje kao kompenzacija za pretrpljenu bol oštećene strane, a kaznena odšteta se izriče zbog samog dela koje je počinio osuđeni.

„Tražimo od vas da pošaljete veoma, veoma jednostavnu poruku, a to je – zaustavite Aleksa Džonsa. Zaustavite monetizaciju dezinformacija i laži“, istakao je u svom obraćanju poroti Vesli Tod Bol, advokat roditelja nastradalog dečaka, navodi Rojters.

Džons je pokušao da se distancira od teorija zavere tokom svog svedočenja na suđenju, izvinjavajući se roditeljima i priznajući da se masakr u Sendi Huku zaista dogodio.