Teroristički napad u Rusiji, najmanje devetoro mrtvih: Ubijena četvorica napadača

Svet 23. jun 202420:05 > 21:45 20 komentara
Shutterstock/Georgy Dzyura

Nepoznati napadači su u Derbentu i Mahačkali, u ruskoj pokrajini Dagestan, napali dve pravoslavne crkve, sinagogu i jedan punkt saobraćajne policije, ubijeno je sedam policajaca, jedan sveštenik i čuvar crkve, a prema preliminarnim policijskim izveštajima, ubijena su četvorica napadača u Mahačkali i dvojica u Derbentu.

Službenici za sprovođenje zakona su, kako se navodi, „eliminisali četiri militanta u Mahačkali“.

U napadima je ranjeno 12 ljudi, prenele su ruske novinske agencije pozivajući se na izjave zvaničnika ministarstva unutrašnjih poslova.

U izveštajima se navodi da su jedan oficir i sveštenik ubijeni kada je pucano na sinagogu i crkvu u Derbentu, dom drevne jevrejske zajednice na Južnom Kavkazu. Sinagoga je zapaljena nakon napada, javile su ruske novinske agencije. Napadači su potom pobegli automobilom.

Još jedan policajac je ubijen u razmeni hitaca na policijskoj stanici u gradu Mahačkali, oko 125 km severno duž obale Kaspijskog mora i glavnog grada u Dagestanu, pretežno muslimanskom regionu na jugu Rusije.

U Derbentu i Mahačkali u toku je kontrateroristička operacija, prema pisanju ruskog kanala Mash. Napadači su u jednoj privatnoj kući i u toku je policijska akcija, Kanal piše da su građani u tom kvartu evakisani. Na videu koju je objavio Mash čuje se rafalna pucnjava. Na ulicama Derbenta je i vojna tehnika. Prema pisanjima ruskih medija operaciju likvidacije terorista sprovodi Rosgvardija.

U Mahačkali se takođe teroristi kriju u zgradi i pucaju na policiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Dagestana demantovalo je informaciju nekih ruskih medija da se u pravoslavnoj crkvi nalazi 40 talaca. Ministarstvo unutrašnjih poslova Dagestana demantovalo je informaciju o taocima za RIA Novosti.

Kako policija navodi, u hramu je dvadesetak osoba koje su potražile utočište od pucnjave po gradu.

Ruski mediji pišu da je u policijsku stanicu doveden Magomed Omarov, načelnik Sergokalinskog rejona Dagestana, tj. mesne zajednice Sergokalinski rejon u vezi sa terorističkim napadom. U  toku pretres njegove kuće. Navodno su, prema pisanjima niza ruskih medija, u napadima u Mahačkali i Derbentu učestvovali sinovi načelnika rejona.

Sergokalinski rejon je seoska mesna zajednica, selo Sergokala je na pola puta između Dagestana i Mahačkale.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare