Tihanovskaja pozvala Beloruse na drugi talas protesta

Svet 19. mar 202107:31 komentara
CARLOS COSTA/AFP

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska pozvala je Beloruse da iduće nedelje pokrenu "drugi talas protesta" i da glasaju putem interneta kako bi podržali pregovore s režimom Aleksandra Lukašenka uz posredovanje međunarodnih organizacija, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tihanovska je u video izjavi rekla da se pokreće glasanje kako bi se pomoglo Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i UN da deluju kao posrednici u krizi koja je izbila pošto je Lukašenko proglašen pobednikom predsedničkih izbora u avgustu 2020. usred optužbi za raširenu prevaru.

„Pokrećemo ovo glasanje kako bismo počeli razgovore s predstavnicima (Lukašenkovog) režima koji su spremni da razmišljaju o budućnosti i donesu zrele odluke, umesto da produžuju krizu do pune katastrofe, a takvih ima“, rekla je Tihanovska koja je u egzilu u Litvaniji.

Najavila je za 25. mart početak nove serije prodemokratskih protesta protiv Lukašenka. Tog dana obeležava se godišnjica kratkotrajne Beloruske narodne republike koja je postojala nepunih godinu dana 1918.