Tihanovskaja pozvala na zajednički pritisak EU, UK i SAD na Lukašenka

Svet 04. jun 202115:47 > 15:509 komentara

Sjedinjene Države, Britanija i Evropska unija trebalo bi da zajedničkim snagama naprave veći pritisak na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i njegovu vladu, rekla je za agenciju Rojters liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja.

Tihanovskaja je to izjavila tokom posete Varšavi uoči samita G7 u Velikoj Britaniji sledeće nedelje. Nada se da će na tom sastanku biti reči o beloruskom pitanju. Belorusija je dospela u centar pažnje kada je prošlog meseca naterala avion Rajanera na sletanje i uhapsula opozicionog novinara.

POVEZANE VESTI

„Pritisak je snažniji kada zemlje deluju zajedno i mi zato pozivamo UK, SAD, EU i Ukrajinu. One moraju delovati zajedno kako bi njihov glas bio jači“, izjavila je Tihanovskaja.

Francuska želi da pozove Belorusiju na samit G7, ako se Britanija, zemlja domaćin, s time složi. Britanija je pak dala do znanja da ne misli da poziva druge delegacije, ali je saopštila da će Belorusija biti tema rasprave.

Tihanovskaja je kazala da nije dobila poziv na samit, ali da očekuje da će biti govora o Belorusiji.

Čelnica beloruske opozicije takođe je rekla da je uhapšeni kritičar beloruske vlade Roman Protaševič sigurno bio podvrgnut mučenju i da međunarodna zajednica ne bi trebalo da obraća pažnju na takve iznuđene izjave.

Ona se referisala na dugačak intervju kog je emitovala beloruska televizija, u kojem je bloger priznao da je organizovao proteste protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Protasevič je u njemu takođe rekao da se divi Lukašenku. „Svi ti snimci napravljeni su pod pritiskom“, naglasila je Tihanovskaja.

Britanija, SAD i EU su nametnule sankcije i zamrzavanje imovine nekim beloruskim zvaničnicama nakon prošlogodišnjih izbora za koje opozicija smatra da su bili namešteni.

Zbog incidenta s Rajanerovim avionom, zapadne zemlje pozivaju svoje avio kompanije da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije i poručuju da će preduzeti druge korake kao što je zabrana leta beloruskim prevoznicima.

Neke opozicione ličnosti zatražile su snažnije mere koje bi uticale na privredu Belorusije poput ograničenog uvoza minerala ili nafte iz te zemlje.

Komentari

Vaš komentar