Tihanovskaja: Reakcija Zapadnjaka na represiju u Belorusiji „vrlo skromna“

Svet 27. jan 202114:35 1 komentar
Svetlana Tihanovskaja
John Thys/Pool via REUTERS/File Photo

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja zatražila je od Zapadnjaka da budu hrabriji, ocenjujući da je "vrlo skormna" njihova reakcija na represiju nad demonstrantima koji protestuju zbog reizbora predsednika Aleksandra Lukašenka.

„Međunarodna reakcija na političku krizu u Belorusiji je nažalost vrlo skromna“, rekla je Tihanovskaja na video konferenciji Evropskog saveta za spoljne odnose i dodala da „Belorusi očekuju od Zapada da bude hrabriji i čvršći“.

Povezane vesti

Predsednik Aleksandar Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, suočava se sa nezapamćenim protestima nakon kontroverznih izbora u avgustu prošle godine čije rezultate ne priznaju ni opozicija niti Zapad.

Lukašenko, koji ima podršku Moskve, odbija da ode sa vlasti. Većina opozicionih vođa je uhapšena, u kućnom pritvoru ili je u egzilu kao što je Tihanovskaja, koja se nalazi u Litvaniji.

Tihanovskaja je izrazila žaljenje što Belorusija više nije na naslovnim stranama svetskih medija. „Međutim, ljudi nastavljaju da svakodnevno protestuju širom zemlje i to skoro šest meseci“, rekla je ona.

Sankcije Zapada su mnogo blaže nego prilikom prethodnih talasa represije, rekla je Tihanovskaja i zatražila od Evropske unije da što pre usvoji nove mere.

Sankcije koje je Evropa usvojila, „usmerene su na 91 osobu i entitet. Beloruske vlasti to znaju, one će biti proširene ukoliko situacija nastavi da se pogoršava“, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian.

„Naš stav je nedvosmislen… Ne priznajemo legitimitet Aleksandra Lukašenka… Sa evropskim partnerima pozivamo na uspostavljanje inkluzivnog političkog dijaloga beloruskih vlasti i civilnog društva i zahtevamo oslobađanje svih političkih zatvorenika“, rekao je francuski ministar.

Šef litvanske diplomatije Gabrielus Landsbergis, čija je zemlja veoma angažovana na strani beloruske opozicije, pozvao je evropske lidere da budu aktivniji. „Moramo podržati ljude na ulici… finansijski, politički … kako se ne bi osećali usamljeno, napušteno u svojoj borbi“, rekao je on.

Komentari (1)

Vidi sve komentare