Tokom posete Belorusiji, Putin doveo u pitanje legitimitet ukrajinskog predsednika

Svet 24. maj 202419:32 16 komentara
Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je u Minsku sa svojim beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom nakon čega je izjavio da je potrebno obnoviti mirovne pregovore u Ukrajini, ali da će Moskva razgovarati samo sa legitimnim liderima u Kijevu.

Rusija je spremna da vodi razgovore o ratu u Ukrajini, rekao je Putin, ali je petogodišnji mandat ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog trebalo da se završi 20. maja.

Međutim, Zelenski je nije održao nove predsedničke izbore dok je njegova zemlja u ratu. Ukrajinsko zakonodavstvo zabranjuje održavanje izbora dok je na snazi vanredno stanje od kako je Rusija započela invaziju u februaru 2022.

„Naravno, svesni smo da je legitimitet aktuelnog šefa države okončan. Moramo biti potpuno sigurni da imamo posla sa legitimnim vlastima“, rekao je Putin na konferenciji za novinare u Minsku posle razgovora sa Lukašenkom.

Međutim, Zelenski je odbacio preduslove koje je Rusija postavila za pregovore, uključujući omogućavanje Rusiji da zadrži teritoriju koju su snage Kremlja zauzele od invazije u februaru 2022.

Pročitajte još

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare