Tonga potvrdila prvi slučaj koronavirusa od početka pandemije

Svet 29. okt 202109:33 0 komentara
Shutterstock

Pacifička kraljevina Tonga potvrdila je prvi slučaj koronavirusa od početka pandemije, objavio je premijer Pohiva Tu'i'onetoa u petak.

Ostrvo, koje se nalazi oko 2.300 kilometara severno od Novog Zelanda, zatvorilo je svoje granice kada je počela pandemija i nikada ranije nije zabeležen nijedan slučaj kovida-19.

Ali, putnik sa repatrijacijskog leta iz Krajstčerča na Južnom ostrvu Novog Zelanda je pozitivan, rekao je Tu’i’onetoa na konferenciji za medije.

Taj putnik, zajedno sa 214 drugih, izolovan je i nalazi se u karantinu od njihovog povratka u Tongu u sredu.

Na letu su bili sezonski radnici i neki zvaničnici olimpijskog tima Tonge, koji su ostali na Novom Zelandu na povratku sa Olimpijskih igara u avgustu, javljaju lokalni mediji. Nedeljama im nije bio dopušten ulazak u Tongu nakon što su otkriveni slučajevi kovida-19 na Novom Zelandu.

Tu’i’onetoa je pozvao stanovnike Tonge da se pripreme za moguća ograničenja i da se vakcinišu.

Tonga je prvom dozom vakcinisala 48 posto stanovništva koji ispunjavaju uslove za vakcinaciju, a 31 posto ih je potpuno vakcinisano.

Zdravstveni zvaničnici Novog Zelanda u četvrtak su potvrdili dva slučaja u Krajstčerču, što su prve zaraze u tom gradu u godinu dana.

Još dva slučaja potvrđena su u petak, ali u gradu se neće uvoditi ograničenja, jer su zdravstveni zvaničnici naveli da je epidemija „obuzdana“.

Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda saopštilo je da istražuje slučaj na Tongi i dodalo da je putnik imao negativan nalaz pre odlaska iz Novog Zelanda.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!