Tramp odbio da svedoči pod zakletvom, pozvao se na Peti amandman

Svet 10. avg 202217:22 14 komentara
REUTERS/David 'Dee' Delgado

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da se pozvao na Peti amandman Ustava Sjedinjenih Država i odbio da pod zakletvom odgovara na pitanja o njegovom biznisu, u dugotrajnoj građanskoj istrazi, koju vodi njujorški državni tužilac Leticija Džejms, izvestio je Asošiejted pres.

Tramp je saopštio kako je odbio da odgovara na pitanja u skladu sa pravima i privilegijama koje su svakom građaninu date Ustavom Sjedinjenih Država.

Povezane vesti:

„Jednom sam pitao: ‘Ako si nevin, zašto se pozivaš na Peti amandman?’ Sada znam odgovor na to pitanje“, navodi se u saopštenju. „Nemate izbora kada vaša porodica, vaša kompanija i svi ljudi u vašoj orbiti postanu mete neosnovanog politički motivisanog lova na veštice, koji podržavaju advokati, tužioci i mediji za lažne vesti“.

Građanska istraga, koju vodi Džejms, uključuje navode da je Trampova kompanija „Trump Organization“ netačno navela vrednost vredne imovine, kao što su golf tereni i soliteri, obmanjujući zajmodavce i poreske vlasti.

Džejms u podnescima sudu navodi da je Trampova organizacija preuveličala vrednost vlasništva da bi impresionirala zajmodavce ili je pogrešno navela koliko vredi zemljište, kako bi smanjila poresko opterećenje, ukazujući na godišnje finansijske izveštaje date bankama da bi obezbedile povoljne uslove zajma i finansijskim časopisima da opravdaju Trampovo mesto među svetskim milijarderima.

Trampova odluka da odbije da svedoči pod zakletvom dolazi samo nekoliko dana nakon što su agenti FBI pretražili njegovo imanje Mar-a-Lago na Floridi, u okviru odvojene federalne istrage o tome da li je uzeo poverljive zapise kada je napustio Belu kuću po okončanju predsedničkog mandata.