Tramp pomilovao bivšeg savetnika Stiva Benona

Svet 20. jan 202107:59 > 08:00 11 komentara
Stiv Benon
Tanjug / Eduardo Munoz Alvarez

Američki predsednik Donald Tramp pomilovao je bivšeg savetnika Bele kuće Stiva Benona u sklopu talasa pomilovanja poslednjeg dana na dužnosti, rekao je visoki zvaničnik.

Očekuje se da Tramp neće pomilovati sebe, članove porodice ni svog privatnog advokata Rudija Đulijanija koji je bio glasan zagovornik predsednikovih tvrdnji o izbornoj prevari na predsedničkim izborima 3. novembra, tvrde izvori.

Benon je bio važan savetnik Trampove predsedničke kampanje 2016, a prošle godine je optužen da je prevario donatore onlajn kampanje „Gradimo zid“ koja je skupila 25 miliona dolara.

Pročitajte još:

Tramp je suprotno savetima zvaničnika Bele kuće pomilovao Benona s kojim je obnovio odnos dok je tražio podršku za svoje nedokazane tvrdnje o izbornoj prevari.

Benon tvrdi da nije kriv, a prema rečima bivšeg tužioca Danijela Alonsa još uvek može biti optužen pred sudom u Njujorku.

Američki predsednik je u poslednjim satima mandata pomilovao i repere Lil Vejna i Kodaka Bleka koji su osuđeni prema saveznom zakonu zbog oružja te bivšeg gradonačelnika Detroita Kvamea Kilpatrika koji je služio 28-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Tramp naredio deklasifikaciju dokumenata o FBI istrazi 

Američki predsednik Donald Tramp naredio je nekoliko sati pre odlaska s dužnosti skidanje oznake tajnosti s dokumenata koji se odnose na FBI istragu njegovih kontakata s Rusijom tokom predsedničke kampanje 2016.

Tramp koji je dugo tvrdio da su demokrate koristile istragu kako bi ga zbacili s vlasti, rekao je u memorandumu da su prihvaćene redakcije koje je zatražio FBI kako bi se omogućilo javno objavljivanje dokumenata.

Odlazeći američki predsednik naredio je poslednjeg dana svog mandata i prekid na 18 meseci udaljavanja državljana Venecuele koji žive u SAD.

Tramp je naveo da to odlaganje nalaže pogoršanje stanja u Venecueli za koje je rekao da predstavlja stalnu prijetnju nacionalnoj bezbednosti i dobrobiti američkog naroda. No, iz naredbe su izuzeti državljani Venecuele koji su, na primer, počinili krivično delo.

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden rekao je krajem oktobra da će žurno odobriti humanitarnu zaštitu Venecuelancima koji žive u SAD.

SAD su poslednjeg dana Trampovog mandata nametnule sankcije ruskom brodu za polaganje cevi „Fortuna“ koji radi na izgradnji Severnog toka 2.

Trampova administracija utvrdila je i da je Kina počinila genocid i zločin protiv čovječnosti nad ujgurskim muslimanima, rekao je državni sekretar Majk Pompeo.

Tramp je dan uoči inauguracije izabranog predsednika Bajdena u 20-minutnom video obraćanju rekao kako će se moliti za uspeh nove administracije, a iako se radi o retkoj gesti dobre volje prema njegovom nasledniku, Tramp u videu nijednom imenom nije spomenuo Bajdena.

Komentari (11)

Vidi sve komentare