Trka za novog britanskog premijera: Sunak kritikuje Kinu, Tras obećava rast

Svet 25. jul 202210:241 komentar
Reuters/Peter Nicholls

Uoči televizijske debate u ponedeljak, kandidat za naslednika britanskog premijera Riši Sunak izneo je optužbe protiv Kine, koju opisuje kao najveću dugoročnu pretnju Britaniji, dok njegova protivkandidatkinja Liz Tras najavljuje da će joj glavni fokus biti podsticanje rasta.

Bivši britanski ministar finansija Sunak optužio je Kinu da „krade našu tehnologiju i infiltrira se na univerzitete“, dok pokušava da se pozicionira protiv svoje suparnice Tras, koja je na čelu britanske diplomatije imala priliku da zaoštri ton prema Kini.

Povezane vesti

Kampanja dvoje finalista, od kojih bi jedan trebalo da zameni bivšeg premijera Borisa Džonsona, koji je bio primoran da napusti vlast nakon niza skandala, okrenula se i prema temama bliskim desničarima, poput imigracije.

Sunak obećava da će, ako bude izabran, zatvoriti 30 Konfučijevih instituta u Velikoj Britaniji koje finansira kineska vlada. Njihova primarna uloga je da promovišu kineski jezik i kulturu, ali ih neki konzervativni poslanici optužuju da služe u propagandne svrhe i bave se špijunažom.

Riši Sunak u saopštenju ocjenjuje da Kinezi „podržavaju Putinovu fašističku invaziju Ukrajine, kupujući njegovu naftu i pokušavajući da zastraše susede, poput Tajvana“.

Kaže da Kina pokušava da nametne zemljama u razvoju „nepremostiv dug“, a svoj sopstveni narod, posebno u Sinđanu i Hongkongu, „muči, zatvara i indoktrinira“.

„Sprečiću Kinu da preuzme kontrolu nad našim univerzitetima i omogućiću britanskim javnim kompanijama i institucijama kibernetičku sigurnost koja im treba“, nastavio je.

Među Sunakovim obećanjima je i stvaranje međunarodne koalicije, po uzoru na NATO, za odbranu od tehnoloških napada iz Kine, razvoj podrške MI5, britanske unutrašnje obaveštajne službe, kompanijama i univerzitetima za „suprotstavljanje kineskoj industrijskoj špijunaži“ ili čak sprečavanje kineskih akvizicija u ključnim sektorima.

Dopisno glasanje otvoreno je za 200.000 članova konzervativne stranke i trebalo bi da počne 5. avgusta i da se završi 2. septembra, pre nego što se objave rezultati 5. septembra.

Ispitivanja javnog mnjenja među članovima Konzervativne stranke, koji će izabrati novog lidera koji će zatim postati premijer, daju veću prednost Liz Tras.

Ona će u ponedeljak predstaviti svoje planove, čiji će glavni fokus biti na podsticanju rasta, u vreme rastuće inflacije i moguće recesije.

Tras je u izjavi rekla da će izneti svoje planove koji uključuju, bude li imenovana za premijerku, rad sa lokalnim zajednicama na identifikovanju mesta za ponovni razvoj u investicione zone.

Takve zone imale bi nisko poresko opterećenje za podsticanje ulaganja i izgradnje, smanjena ograničenja planiranja i prilagođene propise za podsticanje „industrija visoke vrednosti“, poput veštačke inteligencije.

„Stvaranjem tih novih investicionih zona konačno ćemo dokazati kompanijama da smo okrenuti njihovoj budućnosti i motivisati ih da podstaknu ulaganja, koja će pomoći marljivim ljudima“, istakla je Tras.

Komentari

Vaš komentar