Trudo: Sasvim je jasno da je Putin sada odlučio da „cilja“ civile

Svet 10. mar 202219:39 > 19:42 8 komentara
REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Kanadski premijer Džastin Trudo optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je odlučio da "cilja civile" i poručio da će svako novo gađanje civila u Ukrajini naići na "najžešći odgovor".

„Putinovo bezosećajno zanemarivanje ljudskog života apsolutno je neprihvatljivo. Sasvim je jasno da je sada odlučio da cilja civile“, rekao je Trudo novinarima u Varšavi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za genocid nakon što su ukrajinski zvaničnici objavili da je ruski avion bombardovao dečju bolnicu i pritom ubio tri osobe, uključujući dete.

Povezane vesti:

Rusija invaziju na Ukrajinu naziva „specijalnom vojnom operacijom“ i tvrdi da njene snage ne pucaju na civilne ciljeve. Promenila je svoje stav u četvrtak u vezi s bombardovanjem bolnice u ukrajinskom gradu Marijuopolju, mešavinom izjava koje su varirale između agresivnih poricanja i poziva Kremlja da se utvrde jasne činjenice.

“Putin već sada mora znati da će posledice njegovih dela biti teške, a dalje eskalacije s njegove strane, dalje gađanje civila, dalja upotreba problematičnih načina za ubijanje civila naići će na najžešće odgovore i globalno i pojedinačno po njega“, rekao je Trudo.

Kanadski premijer je dodao da će njegova vlada donirati do 30 miliona kanadskih dolara koliko su prikupili i Kanađani za Ukrajinu, čime je najavio povećanje prethodno najavljenog iznosa od 10 miliona kanadskih dolara.

Kanada je, kao i mnoge druge zapadne zemlje, uvela opsežne sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Zatvorila je svoj vazdušni prostor i luke za ruska plovila, poslala vojnu pomoć Ukrajini i zatražila od Međunarodnog krivičnog suda da ispita navodne ratne zločine ruskih snaga.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare