Tunis u problemu: U prvom krugu izbora 90 odsto uzdržanih, i u drugom slab odziv

Svet 29. jan 202320:362 komentara
REUTERS/Zoubeir Souissi

U Tunisu je održan drugi krug parlamentarnih izbora sa slabim odzivom birača, što je odraz političkih podela i rastućih teškoća u privredi.

Odziv birača je glavno pitanje u drugom krugu izbora jer je u prvom krugu 17. decembra uzdržano bilo gotovo 90 odsto glasača.

Danas je do sredine popodneva na glasanje došlo svega 7,73 odsto od 7,8 miliona registrovanih birača, saopštila je izborna komisija i izrazila nadu da će ih do večerašnjeg zatvaranja birališta biti više, pošto građani često glasaju uveče.

Izbori za 131 od 161 ukupno poslanika završna su faza reforme koju je pre 18 meseci nametnuo predsednik Kais Sajed kako bi vratio predsednički sistem vladavine u Tunisu. Takav sistem bio je pre prevrata 2011. i pada predsednika Bena Alija, smatranog za diktatora.

Sajed je 25. jula 2021. preuzeo puna predsednička ovlašćenja, suspendovao rad Parlamenta i smenio Vladu.

Godinu dana kasnije je donet nov Ustav s novim ovlašćenjima za predsednika, Sajeda, a s veoma ograničenim ovlašćenjima Parlamenta.

Opozicija, koja je bojkotovala izbore, i nevladine organizacije, ocenile su posle prvog kruga izbora da je u zemlju došla autoritarna vlast.

Građani se suočavaju sa padom kupovne moći i inflacijom iznad deset odsto, a vlada i nestašica subvencionisanih namirnica kao što su mleko, šećer ili ulje.

Komentari

Vaš komentar